Νευρική ανορεξία, ο σημαντικός ρόλος της διατροφής και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
There is no translation available.

Ο όρος «νευρική ανορεξία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά προκειμένου να περιγραφεί η συγκεκριμένη ψυχική πάθηση το 1873 από τον ιατρό William Gull.

Η νευρική ανορεξία είναι μια απειλητική για τη ζωή διατροφική διαταραχή και μια σοβαρή ψυχική ασθένεια. Προκαλεί σοβαρή απώλεια βάρους.

Όταν ένα άτομο με νευρική ανορεξία περιορίζει το φαγητό του, δεν είναι επιλογή τρόπου ζωής. Είναι ένα σημάδι μιας πολύπλοκης κατάστασης, που επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική του υγεία. Η νευρική ανορεξία επηρεάζει άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Συνήθως ξεκινά στην εφηβεία.

Η διάγνωση της νευρικής ανορεξίας χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα κριτήρια, όπως αυτά περιγράφονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (American Psychiatric Association, APA):

 1. 1. Περιορισμός της πρόσληψης ενέργειας τέτοιας, που να μην καλύπτονται οι ανάγκες. Ο περιορισμός αυτός οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος σε σχέση με αυτό που αντιστοιχεί στην ηλικία, στο φύλο, στην καμπύλη ανάπτυξης και στην προστασία της υγείας.
 2. 2. Έντονος φόβος όσον αφορά την πρόσληψη βάρους, αλλά και φόβος μήπως το άτομο καταστεί παχύσαρκο ή εμμένουσα συμπεριφορά, η οποία παρεμποδίζει την πρόσληψη βάρους (π.χ. έντονη γυμναστική), παρ’ όλο που το σωματικό βάρος είναι σημαντικά χαμηλό.
 3. 3. Στρεβλή εικόνα για το βάρος και για το σώμα, αδικαιολόγητα αρνητική επιρροή του βάρους και του σώματος στην αυτοεκτίμηση, εμμένουσα άρνηση της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας, η οποία συνδέεται με το εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος.

Τι προκαλεί νευρική ανορεξία;

Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για την πάθηση.

Οι παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη ή την επανεμφάνιση της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • δίαιτα: αυτός είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου και έναυσμα για τις περισσότερες διατροφικές διαταραχές
 • αλλαγές στις συνθήκες της ζωής
 • μια μοναδική τραυματική εμπειρία
 • επανειλημμένη έκθεση σε τραύμα, εκφοβισμό ή κακοποίηση.
 • Χαρακτηριστικά όπως η τελειομανία και οι ιδεοψυχαναγκαστικές τάσεις και καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να θέσουν τους ανθρώπους σε περαιτέρω κίνδυνο ανάπτυξης νευρικής ανορεξίας.

Οι διατροφικές οδηγίες που είναι απαραίτητο να ακολουθήσει ένα άτομο με νευρική ανορεξία έχουν ως εξής:

 • Εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν στομαχικές διαταραχές λόγω πρόσληψης μεγάλης ποσότητας φαγητού.
 • Ποικιλία τροφίμων: χρειάζονται περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχετε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να ψάχνουν για διάφορα είδη τροφίμων για να καλύψουν ανάγκες του οργανισμού από όλα τα θρεπτικά συστατικά.
 • Κατανάλωση τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως μιας και στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας, ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος λόγω των συχνών εμετών. Εναλλακτικές επιλογές είναι οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι, ο καφές, το γάλα, κ.τ.λ.
 • Βιταμίνες και ουσίες υψηλής διατροφικής αξίας με μουρουνέλαιο, γύρη, βασιλικό πολτό, γλυκίνη και ψευδάργυρο για την καλή υγεία του νευρικού συστήματος καθώς και την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες! Όλα αυτά θα τα βρείτε στο πολυβραβευμένο Liovital!

Εάν πιστεύετε ότι εσείς (ή κάποιος που γνωρίζετε) μπορεί να έχετε νευρική ανορεξία, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Οι κίνδυνοι για την υγεία, που σχετίζονται με τη νευρική ανορεξία είναι σοβαροί και μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή. Όσο πιο γρήγορα ζητήσετε βοήθεια, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αρχίσετε να αναρρώνετε και να είναι αποτελεσματική η θεραπεία.