Σαρκοπενία: Πώς θα θωρακίσετε τον οργανισμός σας
There is no translation available.

Η σαρκοπενία είναι μία ασθένεια συνδεδεμένη με την διαδικασία της γήρανσης.


Η «σαρκοπενία» αποτελεί την αρχική χαλάρωση και μετέπειτα απώλεια της μυϊκής μάζας του σώματος και απώλεια της μυϊκής λειτουργίας, που αυξάνει σταδιακά με την αύξηση της ηλικίας αφού σύμφωνα με μετρήσεις προσβάλλει το 15-50% των ατόμων άνω των 80 ετών.Η σαρκοπενία επηρεάζει την ισορροπία, το βάδισμα και τη συνολική επίδοση του ατόμου στις καθημερινές του ασχολίες. Μελέτες δείχνουν ότι χάνουμε ½ έως 1% της άλιπης μυϊκής μάζας μας κάθε χρόνο, ξεκινώντας από τα τριάντα.

Η διάγνωση γίνεται μέσα από την εκτίμηση της μυϊκής μάζας με τη μέθοδο Dexa και κλινικά τεστ όπως είναι το τεστ της ταχύτητας βάδισης (κάτω από 0,8 m/s σε διαδρομή 4m), της συσφυκτική δύναμης παλάμης, της έκτασης γόνατος ή της δύναμης άρσης από καρέκλα.

Έχει παρατηρηθεί ότι εκδηλώνεται πιο συχνά σε άτομα που δεν έχουν έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, δεν λείπουν ωστόσο και οι περιπτώσεις που την ασθένεια εμφανίζουν άτομα πολύ δραστήρια.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι:

-Η αύξηση των επιπέδων των ορμονών
-Η μεταβολή των απαιτούμενων πρωτεϊνών
-Η καταστροφή των κινητικών νευρώνων
-Ο καθιστικός τρόπος ζωής

Ποιες οι επιπτώσεις της;

Η σαρκοπενία σχετίζεται με διάφορες παθολογικές επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί να επηρεάσει:

• την καρδιαγγειακή λειτουργία, δεδομένου ότι ο καρδιακός ρυθμός σε άτομα με σαρκοπενία αυξάνεται δυσανάλογα, ενώ συχνά εμφανίζονται στηθαγχικά ενοχλήματα ύστερα από μέτρια κόπωση.την αναπνευστική λειτουργία, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.το νευρικό σύστημα και την κινητικότητα τους, αφού τα σαρκοπενικά άτομα έχουν μεγάλη τάση για πτώσεις και ατυχήματα.

• τη σκελετική υγεία: τα σαρκοπενικά άτομα και ειδικά οι γυναίκες με σαρκοπενία μετά την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

• τις αρθρώσεις: άτομα με σαρκοπενία και ταυτόχρονη παχυσαρκία παρουσιάζουν μεγαλύτερη εκφυλιστική αρθροπάθεια και ισχυρότερους αρθριτικούς πόνους.

Ας δούμε παρακάτω ποιοι διατροφικοί παράγοντες συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και την πρόληψη της σαρκοπενίας:

1. Υψηλής ποιότητας πρωτεϊνη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα -ιδίως εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ορού γάλακτος όπως το γάλα και το γιαούρτι- είναι εξαιρετικές πηγές λευκίνης. Το άπαχο κρέας, τα ψάρια, η σόγια , τα φασόλια edamame και το tofu, είναι επίσης πλούσια σε αυτό το αμινοξύ.

2. Ωμέγα 3 λιπαρά

Τρόφιμα όπως ο σολομός, τα καρύδια και τα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 αυγά έχουν ένα διπλό διατροφικό όφελος: ωμέγα-3 λιπαρά και μυϊκά αμινοξέα.

3. Βιταμίνη D

Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D βοηθά στη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης και καταπολεμά τη φλεγμονή, ιδιότητες που μεταφράζονται σε καλύτερη μυϊκή δύναμη, δύναμη και ισορροπία. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας χάνει την ικανότητα να συνθέτει μόνο του βιταμίνη D και είναι δύσκολο να αποκτήσουμε αρκετή ποσότητα μέσω της διατροφής, γι’ αυτό και συχνά συνταγογραφούνται συμπληρώματα.

Το Liovital AD, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά καθώς περιέχει μουρουνέλαιο, βιταμίνες Α, Β1, D, E, γύρη, βασιλικό πολτό, γλυκίνη και ψευδάργυρο και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην καλή υγεία των οστών και του νευρικού συστήματος, ενώ δρα κατά του οξειδωτικού στρες.