Ζέστη ή κρύο; Τι χρειάζεστε για τον πόνο στη μέση, τον πονοκέφαλο, την αρθρίτιδα ή το πιάσιμο στον αυχένα;
There is no translation available.

Πάγος ή ζέστη; Ποιος από τους δύο δημοφιλείς τρόπους ενδείκνυται για την ανακούφιση κάθε είδους πόνου;

Πολύ συχνά βλέπουμε σε αθλητικούς αγώνες, τους αθλητές μετά από κάποιον τραυματισμό ή χτύπημα να βάζουν στους μυς και τις αρθρώσεις τους πάγο ή ψυκτικό σπρέι. Επίσης, έχουμε ακούσει πως όταν υποφέρουμε από χρόνιο πόνο στη μέση ή στον αυχένα πρέπει να βάζουμε ζεστά επιθέματα για να ανακουφιστούμε.

Ένας γενικός κανόνας λέει πως τα κρύα επιθέματα ενδείκνυνται για τους τραυματισμούς και τα ζεστά για τους μυς και τις αρθρίτιδες.

Σε περίπτωση τραυματισμών από γυμναστική όπως ένα στραμπούληγμα: Ένας τραυματισμός, ένας νέος πόνος σε άρθρωση και το πρήξιμο αντιμετωπίζονται με ξεκούραση, εφαρμογή πάγου, συμπίεση και ανύψωση (μέθοδος RICE). Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αποφεύγετε την άμεση επαφή του πάγου με το δέρμα.

Για τους πόνους της αρθρίτιδας: Σε αυτή την περίπτωση, κερδίζει η ζέστη. Όταν μιλάμε για αρθρίτιδα, και για τραυματισμούς που εξακολουθούν να πονούν για περισσότερες από έξι εβδομάδες, η ζέστη μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τους πόνους. Βέβαια, ο πάγος είναι προτιμώμενος σε περιπτώσεις εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Για τον πόνο της τενοντίτιδας: Είναι πάθηση που παρατηρείται στον τένοντα, είτε στο σημείο που ενώνεται με τον μυ είτε στο σημείο που ενώνεται με το οστό. Ο πάγος βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής και στο μούδιασμα του πόνου.

Για τον πονοκέφαλο: Ο πάγος επιφέρει μούδιασμα, οπότε μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση κεφαλαλγίας, ειδικά ημικρανίας. Ωστόσο, η εφαρμογή θερμότητας στο κεφάλι και στον αυχένα αποδεικνύεται για ορισμένους εξίσου ανακουφιστική.

Για το πιάσιμο στον αυχένα λόγω κακής στάσης: Μια καλή λύση είναι μια βρεγμένη πετσέτα βουτηγμένη σε παγωμένο νερό.

Πόνοι περιόδου: Στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τις κράμπες της περιόδου. Ο πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου οφείλεται στις συσπάσεις της μήτρας για την έξοδο του αίματος, Στην περίπτωση αυτή η θερμότητα μπορεί να σταματήσει την παραγωγή των προσταγλανδίνων- ορμόνες που παράγονται μετά την ωορρηξία- οι οποίες διεγείρουν τη σύσπαση των μαλακών μυών της μήτρας.

Για τον πόνο στη μέση: Όταν ο πόνος στη μέση οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, δηλαδή ο μυς είναι σκληρός και άκαμπτος, ένα ζεστό επίθεμα είναι ό,τι καλύτερο. Αντίθετα, η ζέστη επιδεινώνει τον πόνο που οφείλεται σε χρόνιες φλεγμονές, όπως η αρθρίτιδα.

Προσοχή: Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη ή με κάποια διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε κάποια θεραπεία στο σπίτι.

Δεν πρέπει να εφαρμόζετε γενικώς κρύο στην περιοχή της κοιλιάς και θερμό στην περιοχή του κεφαλιού.

Θυμηθείτε το Algine και ξεχάστε τον πόνο!