6 μύθοι & αλήθειες για την οστεοαρθρίτιδα!
There is no translation available.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας είναι ο πόνος στις αρθρώσεις και ο περιορισμός της κίνησης. Οι αρθρώσεις που πιο συχνά προσβάλλονται από Οστεοαρθρίτιδα είναι τα γόνατα, τα δάχτυλα των χεριών, τα ισχία και οι ώμοι.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2016 έπασχε από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο το 3,8% του πληθυσμού (265 εκατομμύρια άνθρωποι). Και σχεδόν το 1% είχε οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο (πάνω από 68 εκατομμύρια άνθρωποι).

Παρότι όμως η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν διάφορες δοξασίες γι’ αυτήν.

Παρακάτω θα δούμε 10 μύθους και αλήθειες σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι σοβαρό πρόβλημα υγείας

Η αλήθεια: Σίγουρα δεν αποτελεί θανατηφόρα νόσο. Ωστόσο, αν υπάρχουν επίμονα συμπτώματα και ο ασθενής δεν ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία, αυτό θα τον οδηγήσει σε ακινησία, απομόνωση και κατάθλιψη. Όλα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη διάρκεια ζωής του ασθενή.

Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα δεν πρέπει να γυμνάζονται

Η αλήθεια: Πρέπει να γυμνάζονται! Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος συνεπώς οι αρθρώσεις & οι μύες αιματώνονται καλύτερα.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το  είδος της άσκησης που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

Αν ο ασθενής πάσχει από οξεία οστεοαρθρίτιδα τότε θα πρέπει να επιλέξει κολύμβηση, περπάτημα, ποδηλασία.

Η μείωση των κιλών μειώνει και τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας

Η αλήθεια: Δεν χρειάζονται οι ακραίες δίαιτες! Αν είστε υπέρβαροι και χάσετε μόλις το 10% του αρχικού σας βάρους, μπορεί να μειωθεί ο πόνος κατά 50%.

Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα χρειάζονται χειρουργική επέμβαση

Η αλήθεια: Η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί τελική έκβαση για τους περισσότερους ασθενείς! Σε περίπτωση που οι ασθενείς ακολουθούν έναν σωστό τρόπο ζωής με διατροφή και άσκηση και φυσικά ανταποκρίνονται στις συντηρητικές θεραπείες που υπάρχουν σήμερα, τότε δεν τίθεται θέμα εγχείρησης για τη λύση του προβλήματος.

Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με φάρμακα

Η αλήθεια: Η θεραπεία καθορίζεται από τον γιατρό για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Οι ειδικοί συνήθως προτείνουν ανάπαυση, απώλεια βάρους, άσκηση, ψυχρά ή θερμά επιθέματα, χρήση ορθωτικών και ορισμένες φορές και φάρμακα.

Η ηλικία αυξάνει την πιθανότητα της οστεοαρθρίτιδας

Η αλήθεια: Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε νέους ανθρώπους (20 έως 30 ετών). Οι τραυματισμοί, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα, η έλλειψη άσκησης αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσής της.

Η οστεοαρθρίτιδα θεραπεύεται με ενέσεις στις αρθρώσεις

Η αλήθεια: Υπάρχουν 2 ειδών ενέσεις: η μία με γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη) και η άλλη με υαλουρονικό οξύ. Οι ενέσεις αυτές γίνονται επιλεκτικά σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Επιπλέον, οι ενδαρθρικές ενέσεις κορτικοειδών τείνουν να εγκαταλειφθούν, επειδή νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιδεινώνουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Ενδεχομένως, να παρατηρήσετε πόνο ή δυσφορία όταν κινείτε συγκεκριμένες αρθρώσεις ή μετά από διαστήματα παρατεταμένης ακινησίας. Οι επηρεαζόμενες αρθρώσεις μπορεί επίσης να είναι άκαμπτες ή να «τρίζουν». Τυπικά, η οστεοαρθρίτιδα οδηγεί σε πρωινή ακαμψία που αμβλύνεται μετά από 30 λεπτά. Όταν η πάθηση επηρεάζει τα άνω άκρα, οι ασθενείς αναπτύσσουν οστεώδεις διογκώσεις στα δάκτυλα, οι οποίες μπορεί να προκαλούν πόνο ή όχι.

Εμπιστευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας και αναζητήστε την κατάλληλη θεραπεία για μια ποιοτική ζωή γεμάτη ευκινησία και χαρές.

Θυμηθείτε Algine και ξεχάστε τον πόνο!