Πόνος στον αυχένα και μούδιασμα στα άκρα! Πότε ανησυχούμε;
There is no translation available.

Ο αυχένας αποτελείται από σπονδύλους που εκτείνονται από το κρανίο μέχρι το άνω μέρος του κορμού.

 

Είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε τραυματισμούς, ειδικά σε πτώσεις, τροχαία ατυχήματα και αθλήματα, όπου οι μύες και οι σύνδεσμοι του λαιμού αναγκάζονται να κινηθούν εκτός του φυσιολογικού τους εύρους. Εάν τα οστά του λαιμού (αυχενικοί σπόνδυλοι) είναι σπασμένα, ο νωτιαίος μυελός μπορεί επίσης να υποστεί βλάβη. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν περιστασιακά πόνους στο αυχένα (αυχεναλγία) ή δυσκαμψία, που σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε κακή στάση του σώματος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 70% των ατόμων του γενικού πληθυσμού παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο αυχεναλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Όταν έχουμε έναν πόνο ή σύμπτωμα (μούδιασμα / αδυναμία) το οποίο ξεκινάει από τον αυχένα και ταξιδεύει στα χέρια ή τα πόδια μας είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποια βλάβη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η σωστή τακτική σε μια τέτοια περίπτωση είναι να γίνεται απεικόνιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κατά προτίμηση με μαγνητική τομογραφία. Ο στόχος είναι να επιβεβαιωθούν ή να αποκλειστούν προβλήματα τα οποία μπορεί να πιέζουν τα νεύρα που εξέρχονται από τον νωτιαίο μυελό ή ακόμη και τον ίδιο τον νωτιαίο μυελό. Ο νωτιαίος μυελός είναι ένα κομβικό όργανο του ανθρώπου με την έννοια ότι δεν ελέγχει απλά τα νεύρα που βγαίνουν από μία συγκεκριμένη περιοχή όπως γίνεται στην οσφυϊκή μοίρα αλλά ελέγχει όλο το σώμα από κάθε σημείο του προς τα κάτω.

Ποιες είναι οι αιτίες πόνου στον αυχένα;

Μυϊκή καταπόνηση

  • - Κακή στάση σώματος
  • - Κακή στάση ύπνου
  • - Τράνταγμα/Τραυματισμός

 

Τι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου;

  • - Εφαρμόστε ζεστή ή κρύα κομπρέσα στο σημείο του πόνου. Η ζεστή κομπρέσα βοηθά στο να χαλαρώσουν οι μύες του αυχένα και να κυκλοφορήσει το αίμα, ενώ η κρύα θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής.
  • - Για να ξυπνάτε χωρίς πόνο ή δυσφορία στον αυχένα η στάση του ύπνου σας πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Είναι καλύτερο λοιπόν να κοιμάστε στο πλάι σε εμβρυική στάση, ή ανάσκελα και όχι μπρούμυτα.
  • - Λάβετε παυσίπονα ύστερα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας.
  • - Μασάζ, χειροπρακτική θεραπεία ή και φυσικοθεραπεία.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι η θεραπεία για τον πόνο εξαρτάται από τη διάγνωση. Ο γιατρός σας θα πρέπει να λάβει λεπτομερές ιστορικό και να ακολουθήσετε μια σειρά εξετάσεων.

 

Πηγή: onmed.gr