Πόνος στον αυχένα και πονοκέφαλος – Αίτια και θεραπεία
There is no translation available.

Ο πόνος στον αυχένα είναι πλέον ένα εξαιρετικά κοινό σύμπτωμα! Ο ιατρικός όρος είναι αυχεναλγία.


Μπορεί να εμφανιστεί αιφνίδια, μετά από μία απότομη κίνηση ή ένα τροχαίο ατύχημα, ή να εγκατασταθεί σιγά-σιγά και να παραμείνει για εβδομάδες ή μήνες.

Ποια είναι η σχέση του αυχενικού συνδρόμου με τους πονοκεφάλους;
Mικρή -αν και όχι αμελητέα- είναι η πιθανότητα τα προβλήματα στον αυχένα να δημιουργούν σημαντικούς πονοκεφάλους. Είναι αλήθεια πως αν υπάρχει μυϊκός σπασμός στην περιοχή του αυχένα μπορεί να υπάρχει ευαισθησία στους τοπικούς μυς αλλά κι άλλα συμπτώματα όπως δυσκαμψία και αίσθημα κόπωσης και βάρους. Αν όμως τα συμπτώματα ξεφεύγουνε από την περιοχή του αυχένα και αφορούν συμπτώματα έντονου πονοκεφάλου, η πιθανότητα ο πονοκέφαλος να οφείλεται στο αυχενικό πρόβλημα είναι πραγματικά μικρή. Ακόμα περισσότερο, αν ο πονοκέφαλος χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία έχουν μεγάλη ένταση στο μεσοδιάστημα των οποίων ο πόνος εξαφανίζεται πλήρως σε μεγάλο βαθμό, είναι μάλλον απίθανο αυτό να οφείλεται σε αλλοιώσεις του αυχένα. Εξάλλου, τα προβλήματα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης άπαξ και εμφανιστούν είναι συνήθως χρόνια. Τα χρόνια αυτά προβλήματα θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να δικαιολογήσουν ένα χρόνιο τοπικό πρόβλημα μυϊκού σπασμού και πόνου, αλλά ιατρικά είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουν έναν πονοκέφαλο που έρχεται σε επεισόδια μεγάλης έντασης και μετά η φύεται πλήρως, μέχρι να εμφανιστεί ένα επόμενο επεισόδιο. (πηγή:kefalagies.gr)
Αιτίες πόνου στον αυχένα
Ο πόνος ή η δυσκαμψία στον αυχένα μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους:

Μυϊκή ένταση και καταπόνηση
• Αυτό συνήθως οφείλεται σε δραστηριότητες και συμπεριφορές όπως:
• Κακή στάση του σώματος
• Εργάζεστε σε γραφείο για πολλή ώρα χωρίς να αλλάξετε θέση
• Κοιμάστε με τον αυχένα σε κακή θέση
• Τράνταγμα του λαιμού κατά τη διάρκεια της άσκησης
• Τραυματισμός
• Αδύναμοι μύες
• Προβλήματα δίσκου
• Στρες-ψυχική υγεία
• Αρθρίτιδα του αυχένα

Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον πόνο αυχένα
1. Αυχενογενής ζάλη: η αδυναμία, η απώλεια της ισορροπίας ή ο αποπροσανατολισμός σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 60 και 70 ετών οφείλεται σχεδόν πάντα σε μία κοινή αιτία: πόνο στον αυχένα.
2. Άγχος & μυϊκοί σπασμοί: Πρόκειται για κλασικά συμπτώματα ενός προβλήματος μυϊκού σπασμού, που σχεδόν πάντα οφείλεται στον εξής μοιραίο συνδυασμό: άγχος και κακή στάση του σώματος.
3. Αυχενική Οστεοαρθρίτιδα: Η αυχενική σπονδύλωση είναι μια πολύ συνηθισμένη εκφυλιστική ασθένεια. Οι αρθρώσεις στην περιοχή φθείρονται και τα κοινά συμπτώματα είναι δυσκαμψία, ζάλη και πόνος στον αυχένα.
Επιπλέον, το πρόβλημα αυτό συνοδεύεται από μυρμήγκιασμα και απώλεια δύναμης στον ένα βραχίονα ή στο ένα χέρι.

4. Σωστός ύπνος: Ένας βαθύς και ξεκούραστος ύπνος οχτώ ως δέκα ωρών καταπραΰνει τους κλασικούς μυϊκούς σπασμούς που συνδέονται με το άγχος, κάτι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι η χρόνια αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μυοσκελετικές διαταραχές.

Τρόποι αντιμετώπισης
Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Να είστε έτοιμοι να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τις ιδιαιτερότητες των συμπτωμάτων σας. Θα πρέπει επίσης να τον ενημερώσετε για όλα τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα και συμπληρώματα που παίρνατε.

Ακόμα κι αν δεν φαίνεται να σχετίζεται, θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν πρόσφατους τραυματισμούς ή ατυχήματα που είχατε.

Η θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα μπορεί να περιλαμβάνει:
• θεραπεία με πάγο και θερμότητα
• άσκηση, διατάσεις και φυσικοθεραπεία
παυσίπονα
• ενέσεις κορτικοστεροειδών
• μυοχαλαρωτικά
Ειδική γέλη και επιθέματα για άμεση ανακούφιση των καταπονημένων περιοχών

Άλλες λύσεις:

1. Μάθετε να έχετε σωστή στάση σώματος. Εκτός από τις διατάσεις που αναφέρονται παραπάνω, κάντε ασκήσεις για να ενισχύσετε τον κορμό σας (τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους σας). Ο συνδυασμός αυτός θα έχει ως αποτέλεσμα μία καλύτερη στάση σώματος, που είναι το κλειδί για τη μείωση του πόνου.

2. Κρατάτε το τηλέφωνό σας πιο ψηλά. Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας, κρατήστε το μπροστά από το πρόσωπό σας αντί να χαμηλώσετε το κεφάλι σας.

3. Διαμορφώστε ξανά το χώρο του γραφείου σας. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας στο επίπεδο των ματιών και κρατήστε τους ώμους και τους βραχίονες σε γωνία 90 μοιρών κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Εάν αντιμετωπίζετε σταθερό, καθημερινό πόνο στον αυχένα, που απλά δεν υποχωρεί ή εάν αντιμετωπίζετε πόνο που ακτινοβολεί στα χέρια ή τα πόδια σας, κλείστε ένα ραντεβού για να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

FaLang translation system by Faboba