Καλοκαίρι και πονοκέφαλος: Ήλιος, και άλλοι ένοχοι!

Το καλοκαίρι συνεπάγεται και περισσότερο χρόνο έξω στον ήλιο και στη ζέστη. Τι γίνεται όμως όταν ο πονοκέφαλος είναι απρόσκλητος επισκέπτης;

 

Συνήθως, ο πονοκέφαλος το καλοκαίρι είναι συνέπεια της μεγάλης σε χρονική διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, κατά την ηλιοθεραπεία. Και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν συνοδεύεται από ανεπαρκή πρόσληψη υγρών, αφυδάτωση, αλλά και άλλους παράγοντες!

Ήλιος, ο φίλος και εχθρός!

Ο πονοκέφαλος από τον ήλιο έχει, τις περισσότερες φορές, την μορφή ημικρανίας.
Ο ήλιος τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εχθρό μας. Γι’ αυτό και όταν ξέρουμε ότι πρόκειται να μείνουμε πολλές ώρες εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι αναγκαίο να έχουμε μαζί μας όλα εκείνα τα απαραίτητα που θα μας προστατέψουν, δρώντας προληπτικά. Αντιηλιακό, μεγάλο καπέλο, γυαλιά ηλίου και φυσικά ομπρέλα που θα μας εξασφαλίσει σκιά και επιπλέον προστασία.

Αφυδάτωση

Είναι επίσης σημαντικό να προλάβουμε μια ενδεχόμενη αφυδάτωση, καταναλώνοντας πολλά υγρά.
Στην περίπτωση που κάποιος έχει αυξημένες ευαισθησίες, η αφυδάτωση μπορεί ευκολότερα να προκαλέσει ημικρανία και πονοκέφαλο.
Επίσης, το καλοκαίρι η καθημερινότητα και το πρόγραμμα ύπνου αλλάζει, με αποτέλεσμα την παράλειψη κάποιου γεύματος, ή την κατανάλωση τροφών που προκαλούν αφυδάτωση.
Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο, και πόσο μάλλον τις ώρες που η ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία είναι έντονες, υπερθερμαίνουν το σώμα και οδηγούν σε πονοκέφαλο.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να αποθαρρύνει κάποιον να ασκηθεί το καλοκαίρι!
Όταν η άσκηση γίνεται σε ώρες που η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή, όπως για παράδειγμα πολύ νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα, θεωρείται ένας πολύ καλός τρόπος για να καθαρίσει το μυαλό από τις αγχώδεις σκέψεις!

algine 1050x550

 

Απροστάτευτα μάτια

Η απευθείας έκθεση στο έντονο φως του ήλιου, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει έντονη κεφαλαλγία, καθώς εμποδίζει τα μάτια. Άτομα που παρουσιάζουν αρκετά συχνά ημικρανίες και πονοκεφάλους, έχουν αυξημένη ευαισθησία στο φως του καλοκαιρινού ήλιου και είναι ευάλωτοι σε κρίσεις.
Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου με κατάλληλους φακούς, είναι σίγουρα απαραίτητα!

 

Αρώματα και μυρωδιές

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει κεφαλαλγία και ημικρανία σε κάποιο ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο, θεωρείται και η έκθεση σε έντονη οσμή (όπως άρωμα, κολόνια, η αποστάγματα πετρελαίου). Αυτό σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού, μπορούν να κάνουν την κατάσταση πραγματικά ανυπόφορη!
Οι κρίσεις κάθε κεφαλαλγίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, ανεξαρτήτως εποχής. Ωστόσο, αντενδείκνυται η αλόγιστη χρήση οποιουδήποτε αναλγητικού φαρμάκου. Για την καλύτερη δράση, η λήψη του κάθε σκευάσματος θα πρέπει να γίνεται με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.