Κορωνοϊός: Ποια είναι η βιταμίνη σύμμαχος σύμφωνα με μελέτες

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από το Trinity College και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η Βιταμίνη D εμφανίζεται ως προστατευτική δύναμη έναντι της νόσου COVID-19.

Φαίνεται πως, η βιταμίνη D δρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιτρέπει στους ιούς και τα μικρόβια να συνδεθούν στα κύτταρα. Παράλληλα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων αλλά και με το διαβήτη.

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Θ. Παπαδημητρίου, Παιδοενδοκρινολόγο Διευθυντή του Τμήματος Παιδιατρικής – Εφηβικής Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών , φαίνεται ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται και με τη δυσκολία προσβολής από τον ιό αλλά και με την αποφυγή της αρνητικής πορείας της νόσου. Συμπεραίνει, λοιπόν, ότι είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, ώστε να θωρακίσουμε περισσότερο τον οργανισμό μας, έναντι στον κορονοϊό. (Δείτε περισσότερα κι εδώ: https://bit.ly/3qC7cGh)

Σε μια άλλη έρευνα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χόλικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν στοιχεία για 235 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο με διάγνωση COVID-19.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς άνω των 40 ετών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήσαν 51,5% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορωνοϊό, σε σχέση με όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (κάτω από 30 ng/mL).

«Η νέα μελέτη παρέχει άμεσες ενδείξεις ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της “καταιγίδας κυτταροκινών” και τελικά την πιθανότητα θανάτου από COVID-19», δήλωσε ο δρ Χόλικ.

Ο ίδιος είχε δημοσιεύσει, πρόσφατα, σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει κατά 54% την πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον κορωνοϊό, κάτι που ισχύει και με άλλους ιούς όπως της γρίπης. (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Που βρίσκουμε τη βιταμίνη D;

Ένα σημαντικό μέρος της βιταμίνης D παράγεται με τη βοήθεια του ήλιου.

Ωστόσο, τη βιταμίνη αυτή μπορούμε να προσλάβουμε και από την τροφή. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D3 είναι οι ζωικές τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το τυρί, τα αυγά, τα μανιτάρια, το συκώτι κ.ά. Πολλές τροφές είναι τεχνητά εμπλουτισμένες με βιταμίνη D3, όπως είναι κάποια δημητριακά, το γιαούρτι και φυσικά τα συμπληρώματα βιταμίνης D.

Ποια είναι τα συμπτώματα όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D; 

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας είναι χαμηλά, τότε συνήθως τα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Πόνος στα κόκαλα και τους μυς
  • Έντονη κούραση και κόπωση
  • Απώλεια μαλλιών
  • Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • Χαμηλή οστική πυκνότητα ή ακόμη και οστεοπόρωση

Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης D εξαρτάται από το βαθμό ανεπάρκειας ή έλλειψης της.

Το Liovital, σκεύασμα υψηλής διατροφικής αξίας, περιέχει βιταμίνη D καθώς επίσης και τις βιταμίνες A, B1, E. Περιέχει μουρουνέλαιο, βασιλικό πολτό και γύρη, γλυκίνη και ψευδάργυρο. Ο,τι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος απέναντι σε ιούς και μικρόβια.

Τέλος, συνεισφέρει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, των μεταβολικών διεργασιών για την παραγωγή ενέργειας και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.