Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 8+1 μέρη του οργανισμού μας που καταστρέφονται!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, θα μιλήσουμε για το πόσο βλαβερό για τον οργανισμό μας είναι το κάπνισμα!

Το τσιγάρο περιέχει πάνω από 4000 διαφορετικές ουσίες, οι περισσότερες βλαβερές-τοξικές για τον οργανισμό. (Ανά εισπνοή υπολογίζεται ότι εκπέμπονται 100.000.000.000.000.000 οξειδωτικά μόρια). Αν και η νικοτίνη είναι ίσως η πιο ακίνδυνη ουσία από αυτές, αποτελεί την αιτία του εθισμού και επομένως της δυσκολίας που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια για την διακοπή του.

Ποια είναι εκείνα τα μέρη του σώματος που επηρεάζει;

  1. Δέρμα

Οι ρυτίδες εμφανίζονται πιο γρήγορα στους καπνιστές καθώς επίσης μπορεί να εμφανίσουν και καρκίνο του δέρματος.

  1. Αρθρώσεις

Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες για ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  1. Ούλα

Σε περίπτωση που καπνίζετε έχετε διπλάσιες πιθανότητες για απόκτηση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας!

  1. Καρδιά

Το κάπνισμα είναι βασική αιτία πρόκλησης εμφράγματος, πάθηση η οποία ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από όλους τους καρκίνους μαζί. Σκληραίνει και στενεύει τις αρτηρίες και προκαλεί θρόμβους στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

  1. Υπογονιμότητα

Προκαλεί υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες και σεξουαλική δυσλειτουργία (η νικοτίνη είναι αγγειοσυσταλτικό).

  1. Πρόωρη εμμηνόπαυση

Προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση. Στις μελέτες που έχουν γίνει, ένας είναι ο κοινός παράγοντας που σχετίζεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση: το κάπνισμα. Φάνηκε μάλιστα ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν εμμηνόπαυση 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.

  1. Πνεύμονες

Αποτελεί βασική αιτία χρόνιου βήχα και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (χρόνια βρογχίτιδα – εμφύσημα) και επομένως σημαντικής δυσλειτουργίας- αναπηρίας, ενώ επιδεινώνει τη σοβαρότητα του άσθματος.

  1. Εγκέφαλος

Σε μια πρώτη στο είδος της έρευνα, γιατροί από το πανεπιστήμιο Northumbria του Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασαν τη μνήμη σε καπνιστές, μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία κατά την οποία έπρεπε να θυμούνται διαδοχικά, πώς να κάνουν μερικά πράγματα σε διάφορες τοποθεσίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν:

Οι καπνιστές είχαν τη χειρότερη μνήμη. Μπορούσαν να θυμηθούν και να κάνουν σωστά μόνο 59% από αυτά που έπρεπε. Τα άτομα που δεν είχαν ποτέ καπνίσει στη ζωή τους είχαν την καλύτερη μνήμη. Θυμούνταν κάτω από τις ίδιες συνθήκες να κάνουν το 81% αυτών που έπρεπε. Οι πρώην καπνιστές είχαν μια απόδοση μνήμης σχεδόν παρόμοια με αυτή των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους. Συγκεκριμένα ήσαν σε θέση να θυμούνται και να πραγματοποιούν 74% αυτών που τους είχαν ανατεθεί. (Πηγή: medlook.net)

  1. Πεπτικό σύστημα

Το πεπτικό έλκος, η νόσος του Crohn, οι πολύποδες του παχέος εντέρου, η παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας) και ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μερικές από τις ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, που είναι πιο πιθανό να πάρετε αν καπνίζετε. Οι καπνιστές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και κυρίως καρκίνου του ορθού (του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου). Ο κίνδυνος αυτός εξαρτάται από τη διάρκεια και την ποσότητα του καπνίσματος και γίνεται ορατός μετά από 30–40 χρόνια χρήσης, ενώ φαίνεται να ελαττώνεται με την διακοπή του καπνίσματος.

                Ένας υγιής καπνιστής που καπνίζει χάνει 3 μήνες ζωής για κάθε χρόνο καπνίσματος. Για τον λόγο αυτό οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα σε ηλικία 30-35 έχουν προσδόκιμο επιβίωσης παρόμοιο με των μη καπνιστών. Εάν σταματήσεις το κάπνισμα σε ηλικία 30, 40, 50, 60 ετών θα αυξηθεί η ζωή σου κατά 10, 9, 6, 3 έτη αντίστοιχα.

Μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς;