Μελάνωμα: Ποια είναι τα άγνωστα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν ένα μελάνωμα & ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνων του δέρματος το χρόνο από τα οποία 1.500 είναι άνθρωποι που εμφανίζουν μελάνωμα.

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται όταν τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που δίνουν στο δέρμα το καστανό ή καφέ χρώμα του) αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος ξεκινούν στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται επιδερμίδα.

Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι κελιών σε αυτό το στρώμα:

Πλακώδη κύτταρα: Πρόκειται για επίπεδα κύτταρα στο άνω (εξωτερικό) τμήμα της επιδερμίδας, τα οποία αποβάλλονται συνεχώς καθώς σχηματίζονται νέα.

Βασικά κύτταρα: Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται στο κάτω μέρος της επιδερμίδας, που ονομάζεται βασικοκυτταρικό στρώμα. Αυτά τα κύτταρα διαιρούνται συνεχώς για να σχηματίσουν νέα κύτταρα για να αντικαταστήσουν τα πλακώδη κύτταρα που φθείρονται από την επιφάνεια του δέρματος. Καθώς αυτά τα κύτταρα ανεβαίνουν στην επιδερμίδα, γίνονται πιο επίπεδα και τελικά γίνονται πλακώδη.

Μελανοκύτταρα: Αυτά είναι τα κύτταρα που μπορεί να γίνουν μελάνωμα. Συνήθως παράγουν μια καφέ χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία δίνει στο δέρμα το καστανό ή καφέ χρώμα του. Η μελανίνη προστατεύει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος από ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Τα μελανώματα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο δέρμα, αλλά είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν στον κορμό (στήθος και πλάτη) στους άνδρες και στα πόδια στις γυναίκες. Ο λαιμός και το πρόσωπο είναι άλλα κοινά σημεία.

Με ποια άγνωστα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθεί ένα μελάνωμα;

  1. Σκούρα γραμμή στο νύχι

Το υπονύχιο μελάνωμα, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, εκδηλώνεται ως μία σκούρα, κατακόρυφη γραμμή κατά μήκος του νυχιού. Με τον καιρό η γραμμή μπορεί να εξαπλώνεται, καλύπτοντας ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του.

  1. Νέος σπίλος

Όπως αναφέρει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος κος Καζάκος Χαράλαμπος, κατά την αξιολόγηση των ελιών στο σώμα μας μπορούμε να καταλάβουμε έναν ύποπτο σπίλο όταν έχει κάποια χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά συνοψίζονται στο αρκτικόλεξο ABCDE. Δηλαδή όταν ο σπίλος αυτός έχει:

Α = Asymmetry-Ασυμμετρία στο σχήμα

Β = Border- όρια ασαφή ή ακανόνιστα

C = Color-Χρώμα που δεν είναι το ίδιο σε όλη την ελιά ή πολλά χρώματα στην ίδια ελιά

D = Diameter-Διάμετρος μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών (ωστόσο υπάρχουν και μικρότερα μελανώματα)

Ε = Evolving-Αλλαγή της ελιάς σε βάθος χρόνου

Γενικός κανόνας είναι ότι όταν βλέπουμε στον εαυτό μας μια ελιά που είναι χαρακτηριστικά διαφορετική από τις υπόλοιπες στο σώμα μας  πρέπει να πηγαίνουμε το δερματολόγο.

  1. Σκούρο σημάδια στα ούλα

Υπάρχει μία σπάνια μορφή που λέγεται βλεννογόνιο μελάνωμα και αναπτύσσεται στα σημεία του σώματος που επιστρώνονται από βλεννογόνο. Στα σημεία αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

Το στόμα

Η μύτη

Ο πρωκτός

Ο κόλπος

  1. Άχρωμο εξόγκωμα

Το μελάνωμα συνήθως είναι σκουρόχρωμο. Μερικές φορές όμως παρουσιάζεται με ποικιλία χρωμάτων, φέροντας ακόμα και σημεία με λευκή, γκριζωπή, κόκκινη ή μπλε χροιά.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Ο κος Καζάκος, αναφέρει ότι συνήθως μιλάμε για άτομα που μπορεί να έχουν κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Ιστορικό μακράς έκθεσης στον ήλιο κυρίως χωρίς αντηλιακή προστασία

Ξανθά ή κόκκινα μαλλιά

Ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων κυρίως κατά την παιδική ηλικία

Ιστορικό χρήσης καμπινών μαυρίσματος

Αυξημένος αριθμός σπίλων στο σώμα (>50)

Αυξημένος αριθμός άτυπων σπίλων στο σώμα

Ξανθά ή κόκκινα μαλλιά

Ανοιχτός φωτότυπος δέρματος

Πολλαπλές ηλιακές εφηλίδες

Συγγενής 1ουβαθμού με ιστορικό μελανώματος

Οικογενές σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων

Διαμονή σε περιοχή με μεγάλη ηλιοφάνεια

Μεγάλη ηλικία

Είναι το μελάνωμα ιάσιμος καρκίνος;

Το μελάνωμα έχει τη εξής «ιδιοτροπία»: στα αρχικά στάδια αρκεί μια απλή χειρουργική αφαίρεση να μας απαλλάξει οριστικά από τη νόσο. Το προχωρημένο μελάνωμα όμως είναι ιδιαίτερα «ξεροκέφαλο» στις θεραπείες. Μέχρι πρόσφατα τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης στο προχωρημένο μελάνωμα ήταν πολύ χαμηλά. Ωστόσο η εισαγωγή νέων στοχευμένων θεραπειών τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά την πενταετή επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο. Πάντα η σωστή καθοδήγηση από τον θεράποντα ογκολόγο είναι απαραίτητη.

Πηγή: www.kazakos-derma.gr