Πρώτα μπάνια: Μπορεί το κολύμπι σε παγωμένη θάλασσα να είναι επικίνδυνο;

Είναι γεγονός πως το κολύμπι και η θάλασσα γενικά μας χαρίζει ευεξία και καλή υγεία.

Τι θα πρέπει όμως να προσέχουμε και σε ποιες περιπτώσεις το κρύο νερό της θάλασσας μπορεί να γίνει από ελιξίριο ζωής άκρως επικίνδυνο;

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά και στα πρώτα μπάνια μας αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 1. Δεν πρέπει να μπείτε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμιση με τρεις ώρες από τη στιγμή που φάγατε ή έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά και για την πέψη αλλά προσπαθεί να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς κολύμβησης.
 2. Δεν πρέπει να κολυμπάτε ούτε με άδειο στομάχι καθότι μπορεί να νιώσετε εξάντληση. Μπορείτε να καταναλώσετε λίγη σοκολάτα, ένα φρούτο, μια φρυγανιά.
 3. Αν πάσχετε από κάποια καρδιοπάθεια, καλό θα ήταν να κολυμπάτε πάντα με παρέα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.
 4. Αποφύγετε να μπείτε τρέχοντας στην παγωμένη θάλασσα μετά από πολύωρη ώρα στον ήλιο. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας κουράζει την καρδιά.
 5. Προσπαθήστε να μπείτε στη θάλασσα σταδιακά, με αργές κινήσεις, για να προσαρμοστεί το σώμα στη χαμηλότερη θερμοκρασία.
 6. Πριν μπείτε στη θάλασσα, θα πρέπει να κάνετε μια μικρή προθέρμανση με διατάσεις, για να ενεργοποιήσετε και να αιματώσετε τους μυς (οι μύες χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά ήπιας άσκησης, προκειμένου να αιματωθούν με τον σωστό τρόπο).
 7. Δεν ισχύει ότι το πρώτο μπάνιο σας πρέπει να διαρκέσει μέχρι και 5 λεπτά. Αν κολυμπάτε χαλαρά, μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα.
 8. Δεν ξανοιγόμαστε στο πέλαγος, γιατί τα μέλη του σώματος είναι πολύ πιο επιρρεπή σε κράμπες και μουδιάσματα στο κρύο οπότε και θα δυσκολέψουμε την επιστροφή μας στη στεριά.
 9. Αποφύγετε το μπάνιο στην πολύ κρύα θάλασσα, γιατί το κρύο μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους στις αρθρώσεις, κυρίως όταν υπάρχει μια αρθρίτιδα στις περιφερικές αρθρώσεις (π.χ. στο γόνατο).
 10. Αν πονάτε στον αυχένα και δεν πρόκειται για κάποιο οστικό πρόβλημα που χρειάζεται ειδική θεραπεία, επιλέξτε να κολυμπήσετε, και μάλιστα σε στυλ πρόσθιο ή ύπτιο, γιατί κρατιέται ο αυχένας σας σε ίσια στάση.
 11. Αν υποφέρετε από χρόνιους μυϊκούς πόνους στην πλάτη σας, προτιμήστε να κολυμπάτε σε στυλ πρόσθιο ή πεταλούδα (γιατί ανοίγουν και γυμνάζονται οι ωμοπλάτες).
 12. Αν πονάτε στα πόδια σας, κολυμπήστε σε στυλ πρόσθιο για να δυναμώσετε τους μηρούς και τα ισχία και σε στυλ ελεύθερο ή ύπτιο για τα γόνατα.
 13. Να θυμάστε, όμως, ότι το κολύμπι μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένα φάρμακα. Ενδεικτικά:

Τα νευρολογικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα συγκέντρωσης, τον προσανατολισμό και τα αντανακλαστικά.

 1. Βγείτε από τη θάλασσα αν αισθανθείτε ναυτία ή τάση προς εμετό. Αν η ζαλάδα συνοδεύεται και από εφίδρωση, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά μες στο νερό, τότε είναι ένα ακόμα σημάδι που προμηνύει λιποθυμία.

Το γεγονός ότι είμαστε υγιή άτομα δεν σημαίνει ότι οι αντοχές μας είναι ανεξάντλητες, ούτε αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα μας συμβεί τίποτα κακό την ώρα που χαιρόμαστε τη θάλασσα.

Τα στατιστικά στοιχεία επίσης δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα στην παραλία γίνονται στα πρώτα 10 μέτρα από την ακτή, γιατί εκεί όλοι νιώθουμε ότι είμαστε δίπλα στη στεριά, άρα και ασφαλείς.

Καλό καλοκαίρι με ασφάλεια!

Πηγή: vita.gr