Φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η εγκυμοσύνη, όπως είναι κοινώς γνωστό, είναι μια περίοδος που σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μητέρας. Ένα από τα συνήθη προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια έγκυος είναι η εμφάνιση κιρσών (φλεβίτιδας) και ευρυαγγειών ή η επιδείνωση των ήδη υπαρχουσών φλεβικών παθήσεων.

Τα φλεβικά προβλήματα (ευρυαγγείες και κιρσοί) εμφανίζονται σε σχεδόν 2 στις 10 γυναίκες, που διανύουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη.

Η αναλογία αυτή μεταβάλλεται δραματικά για κάθε επόμενη εγκυμοσύνη, καθώς η πιθανότητα επανεμφάνισης του φλεβικού προβλήματος τείνει να διπλασιάζεται.

Κατά την κύηση, πέραν των ορμονικών αλλαγών, η ποσότητα του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα είναι μεγαλύτερη κατά μισό λίτρο περίπου. Το επιπλέον αυτό αίμα λιμνάζει στο φλεβικό σύστημα και οδηγεί συχνά σε διόγκωση «ευαίσθητων» φλεβών. Επιπλέον, η αύξηση του μεγέθους της μήτρας, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, ασκεί αυξημένη πίεση στις φλέβες της λεκάνης, εμποδίζοντας την φλεβική επιστροφή από τα πόδια, συμβάλλοντας, έτσι, στην διόγκωση δερματικών φλεβών των κάτω άκρων.

Κιρσοί ονομάζονται οι φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα, οι οποίες διογκώνονται από το αίμα που λιμνάζει σε αυτές.

Οι ευρυαγγείες είναι μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες, παθολογικά διατεταμένες, οι οποίες διακρίνονται εμφανώς κάτω από την επιδερμίδα. Πρόκειται για αγγεία που έχουν υποστεί βλάβη, καθώς το αίμα ρέει σε κατεύθυνση αντίθετη από τη φυσιολογική και σε μεγαλύτερο όγκο με αποτέλεσμα τη διάτασή τους.

Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης και ανάλογα του βαθμού της μεταβολής του σώματος μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα όπως:

 • - Κνησμός
 • - Οίδημα,
 • - Αίσθημα βάρους
 • - Κόπωση
 • - Αίσθημα νυγμών
 • - Πόνος στα πόδια, ειδικά από τις απογευματινές ώρες και μετά.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας θορυβήσουν είναι  ο έντονος πόνος που προκαλείται στην περιοχή του θρομβωμένου κιρσού η ερυθρότητα & θερμότητα στην περιοχή της θρόμβωσης, καθώς και η σκληρή επιφάνεια της προσβεβλημένης φλέβας.

Να θυμάστε ότι η ύπαρξη κιρσών και ευρυαγγειών δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου ούτε και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 1. Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία
 2. Όταν κάθεστε προσπαθήστε να μην σταυρώνετε τα πόδια σας
 3. ΑΝ η εργασία είναι καθιστική θα πρέπει να σηκώνεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα
 4. Προσπαθήστε να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος
 5. Αποφεύγετε να ξαπλώνετε στη δεξιά πλευρά του σώματος
 6. Διατηρείτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας
 7. Χρησιμοποιήστε το Venolen Idrogel! Με την καταπραϋντική του δράση:
 • Αυξάνει την ελαστικότητα του φλεβικού ιστού.
 • Βελτιώνει την θρέψη και την ενυδάτωση του δέρματος.

• Δίνει φρεσκάδα μειώνοντας την κόπωση και το αίσθημα βάρους στα πόδια.