Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και μυοσκελετικοί πόνοι!

Η θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα ως δικά του, τους επιτίθεται και σταδιακά τα καταστρέφει, οδηγώντας τελικά σε υπο-θυρεοειδισμό.

Αποτελεί συνήθη αιτία του υποθυρεοειδισμού και είναι συχνότερη στις γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών. Η νόσος έχει κληρονομικό υπόβαθρο και χαρακτηρίζεται από πολλά και φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους συμπτώματα.

Συχνά η νόσος εξελίσσεται με αργό ρυθμό, έτσι που τα συμπτώματά της δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά.

Στα αρχικά στάδια συχνά, αλλά όχι πάντα, έρχονται στο προσκήνιο τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυροειδίτιδας Χασιμότο;

Εκτός από τα συμπτώματα που οφείλονται στη διαταραχή των ορμονών του θυρεοειδούς, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα τα οποία προκαλούνται από την υπάρχουσα διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Πόνοι στις αρθρώσεις

- Μυϊκοί πόνοι

- Σκλήρυνση των τενόντων και των μυών

- Δερματικές αλλοιώσεις

- Ξηρότητα των βλεννογόνων

- Aσταθής διάθεση

- Νευρολογικά συμπτώματα (νευρίτιδες, ζάλη, αστάθεια βάδισης)

- Εξαιρετικά σπάνια επιληπτικές κρίσεις, παραισθήσεις, ψυχιατρικά συμπτώματα (εγκεφαλοπάθεια Χασιμότο)

- Ναυτία και γαστρεντερικά προβλήματα

- Παθήσεις των ματιών

Οι διαταραχές του θυρεοειδή επηρεάζουν το μεταβολισμό, συμβαίνει ωστόσο και το αντίθετο. Οι διαταραχές του μεταβολισμού επηρεάζουν αντίστοιχα και τη λειτουργία του θυρεοειδή.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, το στρες, η έλλειψη βιταμίνης D και ο χαμηλός μεταβολισμός είναι οι βασικοί παράγοντες που επιβαρύνουν τον θυρεοειδή.

Τα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού συχνά συνοδεύονται από αυξημένες διαστάσεις του αδένα (βρογχοκήλη), υψηλά επίπεδα TSH, αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων κατά του θυρεοειδή και αλλαγή της σύστασης του αδένα στο υπερηχογράφημα(1,2).

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την ανεύρευση αυτο-αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή (αντι-TPO, αντι-TG). Εφόσον η λειτουργία του αδένα παραμένει φυσιολογική, συστήνεται η περιοδική παρακολούθηση της πορείας της νόσου, χωρίς την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. (Πηγή: drtsoukalas.com).

Θα πρέπει να μάθετε να παρατηρείτε το σώμα σας! Οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να είναι ένδειξη ανεπαρκούς ορμονικής ρύθμισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σημάδια επιπλέον αυτοάνοσων διαταραχών!

Έλεγχοι του βάρους, της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συχνότητας και οπωσδήποτε των ορμονών του θυρεοειδούς (fΤ3, fΤ4, TSH) θα πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα.

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto είναι σχετικά απλή. Χορηγείται Θυροξίνη σε διάφορες δόσεις ανάλογα με την ηλικία και τη βαρύτητα της νόσου. Η επίτευξη ευθυρεοειδικής κατάστασης απαιτεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει η θυροξίνη να μη χορηγείται μαζί με χοληστυραμίνη, σκευάσματα σιδήρου, σουλφακράτη, σκευάσματα ασβεστίου και αντιόξινα, διότι επηρεάζεται η απορρόφησή της.

Αντίθετα δύσκολη είναι η θεραπεία των μυοσκελετικών εκδηλώσεων της νόσου. Δυστυχώς η χορήγηση θυρεοειδικής ορμόνης δεν επιλύει το πρόβλημα. (Πηγή: iatronet.gr)

Σε κάθε περίπτωση αν έχετε κάποια από τα συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας.

Θυμήσου Algine και ξέχνα τον πόνο!