4+1 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες για την καλή λειτουργία του εντέρου!

Τα βότανα και η θεραπευτική τους δράση είναι γνωστή από τα αρχαία ακόμη χρόνια, όπου μονάχα αυτά αποτελούσαν "το φαρμακείο των σπιτιών" για διάφορες παθήσεις. Κρυολογήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, πονοκεφάλοι, δερματικά προβλήματα κ.ά., αντιμετωπίζονταν με τις θαυματουργές ουσίες των βοτάνων.

Παρακάτω θα γνωρίσουμε ορισμένα από τα βότανα που ξεχωρίζουμε εμείς για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και που συνυπάρχουν σε ένα μοναδικό προϊόν το STIPLEVO για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

  1. Μολόχα: Η Μολόχα είναι το συνηθέστερο είδος Μαλάχης. Είναι ένα όμορφο πολυετές και ποώδες φυτό.

-Τα φύλλα της μολόχας είναι μαλακτικά. Καταπραϋνουν τον ερεθισμό των βλεννογόνων και συνεπώς συνιστώνται για τη βρογχίτιδα, τον ξηρό βήχα και τις φλεγμονές του λαιμού.

-Για την αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος (περιπτώσεις κολικού, κυστίτιδας, γαστρίτιδας) και εντερικών διαταραχών.

-Έχει υπακτικές ιδιότητες

  1. Βότανο Μπολντό: Το μπολντό ανήκει στην οικογένεια των Monimiaceae. Είναι αυτοφυές της περιοχής των Άνδεων της Χιλής και του Περού, αλλά και ορισμένων τμημάτων του Μαρόκου.

Από τα φύλλα εξάγεται το αιθέριο έλαιο του φυτού, που είναι ιδιαιτέρα αρωματικό και πλούσιο σε ευκαλυπτόλη και ασκαριδόλη, η οποία και μπορεί να είναι τοξική σε υψηλές συγκεντρώσεις. Σε μελέτες, η μπολντίνη έχει δείξει ότι προστατεύει το συκώτι, διεγείρει την παραγωγή και έγκριση της χολής, την πέψη και την παραγωγή γαστρικού υγρού στο στομάχι.

Σε μελέτες έχει παρουσιάσει διουρητικές, αντιπυρετικές, αντισπασμωδικές ιδιότητες.

Το Μπολντό χρησιμοποιειίται ως φυτθεραπευτικό σε φλεγμονές της χοληδόχου κύστης & σε παθήσεις ήπατος.

  1. Βερβένα ή ιεροβότανο: Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Verbena officinalis (Βερβένα η φαρμακευτική) και το συναντούμε με τα ονόματα Ιεροβότανο, βερβένα, σταυροβότανο, σταυρόχορτο, γοργογιάννη, σπυρόχορτο, σπληνόχορτο.

Δρας ως:

  • Νευροτονωτικό
  • Αντισπασμωδικό

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις του στόματος, κατά της τερηδόνας και των παθήσεων των ούλων.

Μαζί με το Χαμομήλι και το Τίλιο συνθέτει το «ρόφημα της ευτυχίας». Παλιά άλλωστε το Ιεροβοτάνι το πίνανε σαν τσάι ομορφιάς κάθε βράδυ.

Τα στεγνωμένα φύλλα του βοτάνου χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά για το στομάχι και βελτιώνουν την κατάσταση της επιδερμίδας.

Μάραθος: Ο μάραθος είναι γνωστός κυρίως για πεπτικές του ιδιότητες (στην πραγματικότητα ευνοεί όλες τις πεπτικές διαδικασίες), αλλά και ως βοηθός ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος. Έχει μάλιστα την ικανότητα να αποτρέπει τον σχηματισμό των εντερικών αερίων, εξουδετερώνοντας την ζύμωση των τροφών, ενώ περιέχει μια ουσία ικανή να περιορίσει τις κράμπες και το κοιλιακό άλγος (για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών), την εν λόγω ανηθόλη. Επίσης, ο μάραθος έχει καθαριστικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για το ήπαρ και το αίμα προωθώντας την αποτοξίνωση του ήπατος.

Μελισσόχορτο: Οφείλει το όνομά του στο ότι προσελκύει πολύ έντονα τις μέλισσες και θεωρείται τόσο θεραπευτικό όσο και το μέλι.

  • Σπασμολυτικό
  • Κατά του μετεωρισμού & χωνευτικό
  • Αντιβακτηριδιακό, αντιικό, αντισταμινικό

Η φύση μάς έχει χαρίσει άπειρα βότανα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες το καθένα! Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο λήψης τους καθώς υπάρχουν περιπτώσεις παρενέργειών.

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή τον Φαρμακοποιό σας για την ποσότητα & τον τρόπο λήψης τους.

Τέλος, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής όπως το STIPLEVO, το οποίο περιέχει ένα μοναδικό μείγμα φυτικών συστατικών & εκχυλισμάτων που υποστηρίζει την φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την μείωση των εντερικών αερίων.