Ινομυαλγία: Ποια είναι τα συμπτώματα και πού μπορεί να οφείλεται.

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος. Η λέξη είναι σύνθετη από το ινο- (ινώδης ιστός) και -μυαλγία (πόνος στους μυς).

Πρόκειται για μία νοσολογική οντότητα, αναγνωρισμένη από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ρευματολόγων από το 1990.

Ο πόνος αυτός, συνήθως διαρκεί πάνω από 3 μήνες. Υπάρχουν 18 συγκεκριμένα γνωστά ανατομικά σημεία του σώματος, τα οποία εμφανίζουν έντονη ευαισθησία (γνωστά και ως “tender points”).

Tα σημεία αυτά βρίσκονται στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια του σώματος και είναι συμμετρικά κατανεμημένα- στον αυχένα, στην ωμοπλάτη, στον αγκώνα, στην οσφύ, στο γλουτό, στο γόνατο.

Χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο και όχι σαν νόσος. Νόσος είναι μια ιατρική κατάσταση με ειδική αιτία ή αιτίες και αναγνωρίσιμα σημεία και συμπτώματα. Αντίθετα, σύνδρομο χαρακτηρίζεται ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων καθώς και ιατρικών προβλημάτων που συμβαίνουν μαζί, αλλά δεν έχουν συγκεκριμένη αναγνωρίσιμη αιτία.

Πού οφείλεται αυτή η διαταραχή;

H ινομυαλγία είναι αγνώστου αιτιολογίας.

Ενοχοποιούνται γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Το έντονο στρες, πιθανόν συμβάλλει στην εμφάνισή της (πχ μετά από ένα βαρύ τραυματισμό, μετά από μια σοβαρή λοίμωξη, σε ψυχικά προβλήματα ή σε κάποια άλλη σοβαρή νόσο).

Ποια είναι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας;

 1. Διάχυτος πόνος

Ο πόνος της ινομυαλγίας περιγράφεται ως συνεχής, βαθύς πόνος από τους μύες. Παρατηρείται σε όλο το σώμα, αριστερά και δεξιά, πάνω και κάτω από τη μέση.

 1. Κόπωση

Οι ασθενείς, αναφέρουν μια παρατεταμένη και μη αναμενόμενη κούραση. Συχνά, αναφέρουν ότι «ξυπνάνε κουρασμένοι», δυσκολεύονται να εργαστούν, να γυμναστούν και γενικά να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Οι ασθενείς αυτοί, παρουσιάζουν συνδυασμό κόπωσης και αυξημένου μυϊκού πόνου, μετά από κάποια δραστηριότητα. Αναφέρουν πως, τα συμπτώματά τους είναι «σαν να έχουν γρίππη».

 1. Διαταραχές ύπνου

Ο ύπνος δεν είναι βαθύς ούτε αναζωογονητικός και τα άτομα διαμαρτύρονται ότι δεν ξεκουράζονται έστω κι αν κοιμηθούν αρκετά. Διάφορες έρευνες έχουν εντοπίσει διαταραχές στο στάδιο 4 του βαθέως ύπνου. Ο ύπνος διακόπτεται συνεχώς από ήχους ή «σκέψεις», περιορίζοντας σημαντικά τη διάρκειά του.

 1. Γνωσιακές διαταραχές

Αναφέρεται ελάττωση μνήμης και γνωσιακών λειτουργιών (αντίληψη, προσοχή, σκέψη , χρήση γλώσσας/λεξιλογίου).

Άλλα συμπτώματα:

 • Ευερέθιστη ουροδόχος κύστη
 • Πονοκέφαλοι
 • Ημικρανίες
 • Σύνδρομο ανήσυχων κνημών (ανησυχία των ποδιών τη νύχτα)
 • Αδυναμία συγκέντρωσης και μνήμης
 • Ξηρότητα στόματος
 • Δερματικές ευαισθησίες ή εξανθήματα
 • Άγχος, κατάθλιψη
 • Πόνος κατά την περίοδο
 • Βουητά στα αυτιά, ζάλη
 • Μουδιάσματα και καψίματα στα χέρια ή πόδια

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι επειδή δεν υπάρχει «μοναδικός» τρόπος διάγνωσης και θεραπείας θα πρέπει η διαχείρισή του, να γίνεται από Ρευματολόγους, Ψυχιάτρους- Ψυχοθεραπευτές.  

Τρόποι ανακούφισης:

 

 • Μείζονος σημασίας είναι η άσκηση και μάλιστα φαίνεται ότι η αερόβια άσκηση, μέσα από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, έχει ευεργετική επίδραση, όχι μόνο στον πόνο και στη λειτουργικότητα, αλλά και στο άγχος των ασθενών με ινομυαλγία.
 • Σωστή διατροφή που θα πρέπει να περιέχει σπανάκι, φαγόπυρο, σύκα, πιπεριές, ανανάς.

Πηγές: iatronet.gr, Onmed.gr