«Κατάθλιψη» των εορτών: Γιατί συμβαίνει & ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν σιγά-σιγά, γύρω σας όλα είναι στολισμένα και χαρούμενα κι εσείς αισθάνεστε μελαγχολία; ; Άγχος και κόπωση; Δε νιώθετε την επιθυμία για κοινωνικές δραστηριότητες ή οικογενειακές συγκεντρώσεις;

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν θλίψη, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, τις ημέρες των γιορτών.

Ανάλογα με την προσωπική ιστορία του κάθε ανθρώπου, υπάρχει ο κίνδυνος το 1/5 από τα άτομα που θα εμφανίσουν καταθλιπτικό επεισόδιο στις γιορτές, δηλαδή περίπου οι τρεις στους 100 ανθρώπους τελικά, να υποτροπιάσουν πολύ άσχημα και να έχουν πολύ στενάχωρες παρενέργειες στις σχέσεις τους και στην εργασία, ως συνέπεια των απωλειών που θα υποστούν μέσα στην περίοδο της κατάθλιψης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κάποιες φορές, αυτά τα συναισθήματα μοιάζουν με εκείνα της κατάθλιψης: πεσμένη διάθεση, αρνητικές σκέψης, ευερεθιστότητα, τάση απομόνωσης, δυσκολίες στον ύπνο και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες είναι κάποια από τα «συμπτώματα».

Τι είναι αυτό που προκαλεί όμως στις περισσότερες περιπτώσεις την «κατάθλιψη» τα Χριστούγεννα;

Τις περισσότερες φορές δύο λέξεις είναι εκείνες που συνοψίζουν μια τέτοια κατάσταση: οι προσδοκίες και η μοναξιά. Τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από υψηλές προσδοκίες για την τέλεια, ευτυχισμένη οικογένεια που απολαμβάνει πλούσια γεύματα και δώρα, αλλά κάποιοι δεν γίνεται να ζήσουμε αυτό το όνειρο. Για παράδειγμα, για όσους έχουν χάσει πρόσφατα ένα αγαπημένο πρόσωπο (από κορωνοϊό για παράδειγμα), ή έχουν χωρίσει, τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από θλίψη και πένθος. Και πολλοί άνθρωποι αισθάνονται απομονωμένοι, πιεσμένοι οικονομικά ή έχουν οικογενειακά προβλήματα που κάνουν αυτή την περίοδο πιο αγχωτική.

Τι είναι η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή;

Πρόκειται για μια κλινική κατάθλιψη, που τείνει να εμφανίζεται από τα τέλη του φθινοπώρου και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Η περιγραφή αυτού του φαινομένου ξεκίνησε αρχικά από τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου η αλλαγή του ηλιακού φωτός τον χειμώνα είναι σημαντική: «Η ελλιπής ηλιακή ακτινοβολία ενοχοποιείται για την μείωση της διάθεσης, καθώς και την άνοδο των αυτοκτονιών. Αυτό πράγματι συμβαίνει. Όμως σε νότιες χώρες, όπως η Ελλάδα, αυτό το φαινόμενο δεν είναι και πολύ έντονο. (πηγή:Onmed.gr)

Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή περιλαμβάνει μια παλέτα αρνητικών συναισθημάτων, σε σκούρο φόντο: δυσθυμία και κούραση, νεύρα στο ζενίθ - διάθεση στο ναδίρ, δυσκολία να ανταποκριθεί κανείς στην καθημερινότητα, έχοντας την μόνιμη αίσθηση ότι οι υποχρεώσεις γύρω του γίνονται όλο και πιο βαριές.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος με «κατάθλιψη» στις διακοπές για να φροντίσει τον εαυτό του;

  1. Αποενοχοποιηθείτε! Δεν χρειάζεται να είναι όλοι πάντα χαρούμενοι. Δεν πειράζει αν μελαγχολήσετε στις γιορτές.
  2. Φροντίστε τον εαυτό σας! Αν το καθιερωμένο πρότυπο γιορτών μας προκαλεί άγχος, φτιάχνουμε το δικό μας εορταστικό πρόγραμμα.
  3. Μιλάμε με έναν ειδικό για τα συναισθήματά μας.
  4. Σκεφτείτε τις προσδοκίες σας. Είναι ρεαλιστικές; Καταγράψτε τις σε ένα χαρτί.
  5. Συναντήστε ανθρώπους που σας συναισθάνονται.
  6. Φροντίστε τη διατροφή σας και την ενίσχυση του οργανισμού σας με ειδικά συμπληρώματα για τη φυσιολογική λειτουργία του ψυχολογικού & του νευρικού συστήματος.
  7. Εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι». Είστε ένα άτομο και υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε σε μια δεδομένη ημέρα ή μια δεδομένη αργία.
  8. Βάλτε όριο στο αλκοόλ. Εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι». Είστε ένα άτομο και υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε σε μια δεδομένη ημέρα ή μια δεδομένη αργία.

Αν η θλίψη σας είναι μεγάλη και δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, μη διστάσετε να μιλάτε καθημερινά με έναν ειδικό!