Μαγνήσιο & Βιταμίνη 6: Ποια είναι τα οφέλη & ποια η σχέση τους με την ψυχική υγεία!

Μήπως έχετε χρόνιο πρόβλημα ύπνου; Μήπως πάσχετε από χρόνιες ημικρανίες ή από αρνητική διάθεση;


Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να έχετε έλλειψη μαγνησίου ή μπορεί και έλλειψη βιταμίνης 6.
Η έλλειψη μαγνησίου έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, ενώ η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της συχνής ψυχικής νόσου. Η σχέση μαγνησίου και κατάθλιψης εξηγείται πιθανώς από την επίδραση του μετάλλου στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο –των «χημικών αγγελιαφόρων» που ελέγχουν τη διάθεση.
Ποια είναι τα οφέλη του μαγνησίου;
1. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι το μαγνήσιο δρα προληπτικά ενάντια στον διαβήτη, ενώ στα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με την πάθηση συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους.
2. Μία από τις σημαντικότερες επιδράσεις του μαγνησίου στην υγεία αφορά την καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αν και το μαγνήσιο είναι πολύ χρήσιμο για τους υπερτασικούς, δεν υπάρχουν μελέτες που να τεκμηριώνουν την προληπτική δράση του ενάντια στην υπέρταση.
3. Tο μαγνήσιο βοηθά το ενδοκρινικό σύστημα να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη στις σωστές ποσότητες και στις κατάλληλες στιγμές. Οι ορμόνες αυτές είναι υπεύθυνες για να σας βάλουν σε μία χαλαρωτική διάθεση και να σηματοδοτήσουν αντίστοιχα την ώρα για ύπνο. Ενώ το μαγνήσιο δεν προκαλεί απαραιτήτως παραγωγή μελατονίνης, υποστηρίζει ωστόσο τις φυσικές διεργασίες του.
4. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιες ημικρανίες παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη μαγνησίου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου οδηγεί σε μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της ημικρανίας και κυρίως του πόνου.
Τι είναι η βιταμίνη 6;
Η βιταμίνη 6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου & του νευρικού συστήματος.
Ποια είναι τα οφέλη της Βιταμίνης 6;
1. Μελέτες έχουν δείξει ότι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β6 σε συνδυασμό με φολικό μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων ολικής ομοκυστεΐνης στο σώμα.
2. Τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 παίζουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της γλυκόζης στον εγκέφαλο.
3. Βοηθά τον οργανισμό να παράξει τις ορμόνες σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και νορεπινεφρίνη που βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το άγχος.
4. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής προγεστερόνης για να εξουδετερώσει την υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων - μια κορυφαία αιτία ορμονικής δυσλειτουργίας.
5. Έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κεντρική παραγωγή των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και GABA στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι σημαντικές ενώσεις για τη ρύθμιση της διάθεσης, της κατάθλιψης, του πόνου, της κόπωσης και της πρόληψης του άγχους.
6. Επίσης, η Β6 βοηθά το σώμα να παράξει μελατονίνη η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για μια υγιή ρουτίνα ύπνου.
Αν και σπάνια περίπτωση -αυτή της έλλειψης B6, η συμπτωματολογία της περιλαμβάνει:
- Τη μικροκυτταρική αναιμία
- Τη σύγχυση
- Την κατάθλιψη

Η κατάσταση του μαγνησίου και η πρόσληψη βιταμίνης Β6 έχουν συνδεθεί με την ψυχική υγεία.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη Φάσης IV 8 εβδομάδων σε άτομα με χαμηλή μαγνησιαιμία και σοβαρό στρες αλλά που ήταν κατά τα άλλα υγιή, επιτεύχθηκε μεγαλύτερη μείωση του στρες με μαγνήσιο σε συνδυασμό με βιταμίνη Β6 παρά με μαγνήσιο μόνο. (Διάβασε την έρευνα εδώ: bit.ly/3GQzxAI)

Το Dianazen είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με Sensoril, Κράταιγο, μαγνήσιο και βιταμίνη 6, το οποίο προωθεί τη χαλάρωση και την ψυχική υγεία μειώνοντας την κούραση & την κόπωση καθώς επίσης συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Κάθε περίπτωση ασθενή είναι διαφορετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιατρού ή του Φαρμακοποιού σας.

Πηγές: onmed.gr & itrofi.gr