Ασβεστοποίηση στον ώμο: Συµπτώµατα και αιτίες

 Η τενοντίτιδα ασβεστίου αναπτύσσεται όταν συσσωρεύονται εναποθέσεις ασβεστίου στους τένοντες ή τους μυς σας. Αυτές οι εναποθέσεις μπορεί να φλεγμαίνουν και να προκαλούν πόνο. Η ασβεστολιθική τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά επηρεάζει την άρθρωση του ώμου.

Τι είναι η ασβεστολιθική τενοντίτιδα;

Η ασβεστολιθική τενοντίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση ασβεστίου στους τένοντές σας. Αυτές οι εναποθέσεις ασβεστίου μπορεί να συσσωρεύονται σε μία περιοχή ή να εμφανίζονται σε περισσότερες από μία θέσεις. Εάν οι εναποθέσεις μεγαλώσουν ή ερεθιστούν, μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο. Η ασβεστολιθική τενοντίτιδα προσβάλλει συχνότερα τον ώμο - ή το στροφικό πέταλο - αν και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της τενοντίτιδας από ασβεστίτιδα και της τενοντίτιδας του στροφικού πετάλου;

Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου - που ονομάζεται επίσης τενοντίωση - σχετίζεται με φλεγμονή των θυλάκων και βλάβη του τένοντα του ώμου. Ένας θύλακας είναι ένας λεπτός, επενδεδυμένος με μεμβράνη σάκος που βοηθά τους τένοντες να κινούνται σε άλλες δομές. Η ασβεστοειδής τενοντίτιδα δεν επηρεάζει άμεσα τους θύλακες, αλλά οι θύλακες μπορεί να φλεγμαίνουν.

Έχω τενοντίτιδα ή παγωμένο ώμο;

Ενώ η τενοντίτιδα ασβεστοποίησης αναφέρεται στην ασβεστοποίηση των τενόντων σας, ο παγωμένος ώμος είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσκαμψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασβεστολιθική τενοντίτιδα συνδέεται με παγωμένο ώμο.

Ποιον επηρεάζει η ασβεστολιθική τενοντίτιδα;

Τα άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ασβεστολιθική τενοντίτιδα. Οι γυναίκες έχουν επίσης ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ό,τι οι άνδρες. Η ασβεστολιθική τενοντίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Πόσο συχνή είναι η τενοντίτιδα από ασβέστιο;

Η ασβεστολιθική τενοντίτιδα δεν είναι πολύ συχνή. Η πάθηση εμφανίζεται σε λιγότερο από το 10% των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία για πόνο στον ώμο.

Πώς επηρεάζει η ασβεστολιθική τενοντίτιδα το σώμα μου;

Μερικοί άνθρωποι με ασβεστολιθική τενοντίτιδα δεν εμφανίζουν πόνο. Ωστόσο, εάν οι εναποθέσεις ασβεστίου στους τένοντες σας φλεγμαίνουν, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή δυσφορία. Για ορισμένους ασθενείς, αυτό οδηγεί τελικά σε πόνο και δυσκαμψία.

Ποια είναι τα στάδια της τενοντίτιδας με ασβεστοποίηση;

Η ασβεστολιθική τενοντίτιδα εμφανίζεται σε τρία στάδια, μεταξύ των οποίων:

Προ-ασβεστοποίηση: Κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής φάσης, η κίνηση προκαλεί πόνο και το εύρος της κίνησης περιορίζεται. Η περιοχή αλλάζει σε κυτταρικό επίπεδο.

Ασβεστοποίηση: Το ασβέστιο απελευθερώνεται από τα κύτταρα, σχηματίζοντας εναποθέσεις ασβεστίου. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το σώμα αρχίζει να απορροφά τις εναποθέσεις. Αυτό το στάδιο μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία.

Μεταασβεστιτικό: Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι εναποθέσεις αντικαθίστανται από υγιή ιστό. Το εύρος της κίνησης αρχίζει να βελτιώνεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας με ασβεστοποίηση;

Τα άτομα με ασβεστολιθική τενοντίτιδα μπορεί να εμφανίσουν διάφορα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 

  • Ξαφνικός πόνος ή δυσκαμψία στον ώμο.

  • Έντονος πόνος με την κίνηση του ώμου.

  • Έντονος πόνος που διαταράσσει τον ύπνο.

  • Μειωμένο εύρος κίνησης.

  • Ευαισθησία του στροφικού πετάλου.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα της τενοντίτιδας από ασβεστούχο λίθο στο σπίτι;

Η ασβεστολιθική τενοντίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από ήπιο ή έντονο πόνο. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πιο ήπια συμπτώματα με:

  • Ξεκούραση.

  • Θερμότητα και πάγο.

  • Αναλγητικά.