Γονιμότητα: Τι μπορείτε να κάνετε για να την ενισχύσετε!

Ο δρόμος προς τη γονεϊκότητα μπορεί να διαφέρει για τον καθένα μας και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσβατος. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την πορεία ενός ζευγαριού προς το να αποκτήσει ένα παιδί είναι η μειωμένη γονιμότητα.


Το πρόβλημα της υπογονιμότητας εμφανίζεται συχνά και είναι διαχρονικό. Διεθνώς το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σύλληψη γενικώς ή στη σύλληψη του επιθυμητού αριθμού παιδιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις τoυ Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Η πιθανότητα σύλληψης σε ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων είναι 20% ανά μήνα.
Η ηλικία και τα γονίδια είναι δύο καθοριστικοί παράγοντες γονιμότητας. Σε αντίθεση με ότι πιστεύεται, η γονιμότητα δεν είναι απλή διαδικασία και η σεξουαλική επαφή δεν αρκεί για να μείνει μια γυναίκα έγκυος!
Ακόμα και φαινομενικά αθώοι παράγοντες μπορεί να αποδιοργανώσουν τον οργανισμό και τη γονιμότητα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία γυναίκα που έχει σκοπό να μείνει έγκυος στο άμεσο μέλλον είναι σκόπιμο:
-Να μειώσει το κάπνισμα
-Να τηρήσει μια όσο το δυνατόν υγιεινή διατροφή
-Να μειώσει το στρες καθώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο
-Να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της για μια γυναικολογική εξέταση (ίσως και για τον αποκλεισμό της ύπαρξης κάποιου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος) και για να κάνει τεστ Παπανικολάου.
-Επίσης, σημαντικό είναι να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο για το αν θα πρέπει να κάνει κάποια εμβόλια πριν την επίτευξη της εγκυμοσύνης ή αν χρειάζεται να πάρει κάποιο συμπλήρωμα (π.χ. φυλλικό οξύ) ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητά της!
Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό και οι άνδρες να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πλάνο προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες και να διαφυλάξουν την ποιότητα του σπέρματος.
Είναι σκόπιμο λοιπόν:
-Να προσέχουν την παχυσαρκία
-Να μειώσουν κάπνισμα και αλκοόλ
-Να μειώσουν το στρες!
-Να μην κάνουν χρήση στεροειδών
-Να αποφεύγουν τη μεγάλη θερμότητα στην περιοχή του όσχεου
- Να επισκέπτονται τον ουρολόγο όποτε έχουν ύποπτα και ανησυχητικά συμπτώματα που σχετίζονται με το ουρογεννητικό τους σύστημα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη γονιμότητα;
1. Αντικαθιστώντας στη διατροφή μας πηγές ζωικής πρωτείνης (όπως κόκκινο κρέας,ψάρι και αυγά) με φυτικές πρωτείνες (όπως φασόλια ,φακές και ξηρούς καρπούς) βοηθάει στα θέματα της υπογονιμότητας. Σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά 5% φυτικές πρωτείνες έδειξε μείωση σε προβλήματα υπογονιμότητας κατα 50% .
2. Επιλέγουμε πολυβιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για εμάς και πάντα ύστερα από τη συμβουλή του ιατρού μας.

Έρευνες έδειξαν ότι μετά από 3 μήνες λήψης συμπληρώματος διατροφής βιταμίνης Β6, Β12, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος, 26% των γυναικών έμεινε έγκυος  σε σχέση με το 10% που δεν έπαιρνε!

3. Μειώνουμε την καφεΐνη καθώς η αυξημένη κατανάλωσή της είναι συνδεδεμένη με το ρίσκο αποβολής εμβρύου.
4. Προσθέτουμε στη διατροφή μας superfoods όπως η κινόα. Ο σπόρος αυτός είναι μια πραγματική υπερτροφή και συνιστάται για τη βέλτιστη γονιμότητα. Πρόκειται για ένα φυσικό, χωρίς γλουτένη δημητριακό ολικής άλεσης, που μπορεί να ελέγξει τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα.
Επίσης, φακές, μύρτιλλα, μύδια, σπανάκι και άγριος σολομός βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας!

5. Αθληθείτε με γιόγκα καθώς οι ασκήσεις της εμπεριέχουν ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους.

Επίσης, Μελέτη του 2013 έδειξε ότι η κάνοντας γιόγκα συστηματικά, μπορείτε να μειώσετε το άγχος, βοηθάτε το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα και ενισχύετε την παραγωγή των σπερματοζωαρίων.

6. Κάντε το ειδικό μασάζ γονιμότητας. Αναζητήστε έναν θεραπευτή, πιστοποιημένο στο μασάζ γονιμότητας και δοκιμάστε το. Έξι συνεδρίες των 45 λεπτών είναι αρκετές για να ενισχύσουν τη γονιμότητά σας και τις πιθανότητες σύλληψης. Ρωτήστε τον θεραπευτή τι είδους λάδι μασάζ χρησιμοποιεί, καλό είναι να αποφεύγετε το παραφινέλαιο.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί παράγοντες πίσω από τα ζητήματα γονιμότητας, οπότε μην διστάσετε να αναφέρετε τις ανησυχίες σας στον μαιευτήρα σας εάν προσπαθείτε και δεν μένετε έγκυος. Στο τέλος, θα τα καταφέρετε!

FaLang translation system by Faboba