Μύθοι για τη διατροφή σχετικά με την αρθρίτιδα

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες τροφές, όπως το ξύδι, οι σταφίδες ή το κόκκινο κρασί, βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα αυτής της νόσου; Είναι αλήθεια ότι ορισμένες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να μας βλάψουν;
Είναι αλήθεια ότι τα ψάρια βοηθούν σημαντικά;


Ένα κοινό άγχος και φροντίδα όλων όσων πάσχουν από αρθρίτιδα δεν είναι άλλο από το να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας έχει εξηγήσει τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με τις τροφές που κάποιοι λένε ότι μπορούν να καταπολεμήσουν την ασθένεια. Καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει τα οφέλη που έχουν αποδοθεί στις παρακάτω φυσικές θεραπείες.
Παρακάτω θα δείτε ορισμένους από τους μύθους που επικρατούν σχετικά με τη διατροφή:
1. Το μηλόξυδο καταπραϋνει τους πόνους
2. Τα σολανώδη (ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες και πιπεριές) επιδεινώνουν την ασθένεια αυτή.
3. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ρεσβερατρόλη, ελέγχει την αρθρίτιδα.
4. Η κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια αυτή.

Ποιες είναι εκείνες οι τροφές που μειώνουν την φλεγμονή;

1. Ψάρια

Τα ψάρια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή ω3 λιπαρών οξέων που βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση της φλεγμονής και έτσι δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή κάποιου που πάσχει από αρθρίτιδα.

2. Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition το 2011 διαπίστωσε ότι για μια περίοδο 15 ετών, οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα καρύδια είχαν 51% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από φλεγμονώδη νόσο (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα) σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα καρύδια. Πηγή: https://www.nutrizin.gr/

3. Όσπρια

Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της CRP, ενός δείκτη φλεγμονής που βρίσκεται στο αίμα.

4. Στρυχνοειδή λαχανικά

Τα στρυχνοειδή ή αλλιώς σολανώδη λαχανικά, όπως είναι οι μελιτζάνες, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές και οι πατάτες αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο έναντι χρόνιων ασθενειών.

5. Λιναρόσπορος

Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και γλυκοζαμίνη. Ό,τι καλύτερο!

6. Τσουκνίδα

Αυτή είναι αποσυμφορητική και βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων αυτής της πάθησης.

Τι πρέπει να αποφύγετε;

1. Αποφύγετε το τηγάνισμα
2. Αποφύγετε το ξαναζεσταμένο φαγητό
3. Αποφύγετε εντελώς αναψυκτικά με ζάχαρη
4. Περιορίστε το αλάτι
5. Κάπνισμα και αλκοόλ είναι απαγορευτικά
6. Αποφύγετε προϊόντα με συντηρητικά

Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό ή θεραπευτή πριν χρησιμοποιήσετε μια φυσική θεραπεία, ειδικά αν παίρνετε φάρμακα.

Θυμήσου Algine για την ανακούφιση της μυϊκής δυσκαμψίας & της καταπόνησης!