Πότε ωφελεί & πότε βλάπτει η θάλασσα όταν έχετε πόνους!
There is no translation available.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνυφασμένο -ευτυχώς για εμάς- με τη θάλασσα. Άλλωστε, όποιο σημείο της πατρίδας μας κι αν επιλέξουμε για να περάσουμε τις διακοπές μας -ακόμα κι αν μείνουμε στην πόλη-, θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έστω κάποια μπάνια.


H θάλασσα για πολλές παθήσεις αποδεικνύεται «φάρμακο»! Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που επιδεινώνει κάποια προβλήματα υγείας.
Tο θαλασσινό νερό, όπως και το κολύμπι, είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες σε διάφορες παθήσεις, αλλά και για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τη χαλάρωση και την ευεξία που προσφέρουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα μπάνια στη θάλασσα μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα αϋπνίας, χρόνιας κόπωσης και έντονου στρες. Aπό την άλλη πλευρά όμως, η θάλασσα μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα, επιδεινώνοντας συγκεκριμένα νοσήματα ή προκαλώντας φλεγμονές και άλλες μικροενοχλήσεις, συνήθως όταν πρόκειται για νερά που δεν είναι καθαρά ή που είναι πολύ κρύα.
Σε ποιες περιπτώσεις μας κάνει καλό;
Αρθρίτιδα
Αν υποφέρετε από αρθρίτιδα το μπάνιο είναι πολύ ευεργετικό, γιατί δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις όπως στα άλλα είδη άσκησης. Παράλληλα, το κολύμπι βοηθά και στο να μειωθεί ο πόνος από τις αρθρίτιδες, καθώς ελαττώνεται η δυσκαμψία των αρθρώσεων, που προκαλεί σε μεγάλο βαθμό τον πόνο - έτσι δηλαδή διακόπτεται ο κύκλος πόνου-δυσκαμψίας.
Αιμορροΐδες
Tο θαλασσινό νερό, καθώς είναι πλούσιο σε αλάτι, αποτελεί μία φυσική λύση για την ανακούφιση από το ενοχλητικό πρόβλημα των αιμορροΐδων. Άλλωστε, μία από τις πρακτικές θεραπείες που συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπισή τους είναι τα εδρόλουτρα με χλιαρό νερό και αλάτι, που βοηθούν στο να βελτιωθεί η τοπική αυτή φλεγμονή.
Ιγμορίτιδα
Όταν το αλατόνερο περνάει από τη μύτη, αυτή καθαρίζεται και διευκολύνεται η διαβατότητα του αέρα. Έτσι, βελτιώνονται καταστάσεις όπως η χρόνια ρινίτιδα και οι παραρρινοκολπίτιδες και ευνοείται η φυσιολογική αναπνοή, που γίνεται από τη μύτη, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο ο αέρας προλαβαίνει να υγρανθεί, να θερμανθεί και να φιλτραριστεί πριν προχωρήσει προς το κατώτερο αναπνευστικό.
Μυϊκοί Πόνοι
Αν πονάτε στον αυχένα και δεν πρόκειται για κάποιο οστικό πρόβλημα που χρειάζεται ειδική θεραπεία, επιλέξτε να κολυμπήσετε, και μάλιστα σε στυλ πρόσθιο ή ύπτιο, γιατί κρατιέται ο αυχένας σας σε ίσια στάση.
Αν πονάτε στα πόδια σας, κολυμπήστε σε στυλ πρόσθιο για να δυναμώσετε τους μηρούς και τα ισχία και σε στυλ ελεύθερο ή ύπτιο για τα γόνατα.
Προσοχή: Η επαφή με την πολύ κρύα θάλασσα μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους σε ανθρώπους που λόγω κάποιας πάθησης έχουν έντονους μυϊκούς πόνους (τέτοιου είδους πόνοι συνοδεύουν συνήθως παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως είναι π.χ. η οσφυαλγία). Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω του κρύου ο μυς κάνει σύσπαση, σφίγγεται δηλαδή, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος τόσο στον ίδιο όσο και στις αρθρώσεις.
Κιρσοί
Tο νερό, και όχι μόνο το θαλασσινό, χάρη στη σχετικά χαμηλή του θερμοκρασία, βοηθά σημαντικά στη βελτίωση των φλεβικών παθήσεων. Tο δροσερό νερό προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας των ποδιών, και κατ’ επέκταση βελτίωση του τόνου των φλεβών, που αναγκάζει το αίμα να κυκλοφορεί γρηγορότερα και καλύτερα και να μη «λιμνάζει» στις επιβαρημένες φλέβες των κάτω άκρων, οι οποίες πρήζονται όταν έχει ζέστη.
Πότε τα θαλάσσια μπάνια μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες
Καρδιολογικά προβλήματα
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους και παίρνουν φάρμακα δεν θα πρέπει να μπαίνουν στη θάλασσα, να κολυμπούν και να ασκούνται. Άλλωστε, η αεροβική άσκηση, όπως είναι το κολύμπι, ενδείκνυται για τους καρδιοπαθείς. Θα πρέπει όμως να είναι προσεκτικοί, να αποφεύγουν να βρίσκονται στον ήλιο τις ζεστές ώρες (12 μ.μ. με 4 μ.μ.) και να μην υπερβαίνουν τα προσωπικά τους όρια.
Εξωτερική Ωτίτιδα
Στην εξωτερική ωτίτιδα συνιστάται αποχή από το νερό για μερικές μέρες, όσες δηλαδή χρειάζονται για να θεραπευτεί. Το κολύμπι δεν είναι πρόβλημα, ακόμα και αν υπάρχει ευπάθεια στα αυτιά. Όμως, πρόβλημα μπορούν να προκαλέσουν οι βουτιές, εξ αιτίας της ξαφνικής αλλαγής πίεσης στο αυτί.
Σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
H επαφή με την πολύ κρύα θάλασσα μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους σε ανθρώπους που, λόγω κάποιας πάθησης, έχουν έντονους μυϊκούς πόνους -αυτοί συνοδεύουν συνήθως παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (π.χ., οσφυαλγία).
Γυναικολογικά
Tα μπάνια σε θάλασσα που δεν είναι καθαρή μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδες ή κυστίτιδες, κυρίως σε γυναίκες που παρουσιάζουν κάποια ευαισθησία. Επίσης, όταν τα νερά είναι πολύ κρύα, επίφοβες είναι και οι σαλπιγγίτιδες. Γι’ αυτό οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί στις γυναίκες (ειδικά στις εγκύους), είναι να αποφεύγουν το κολύμπι σε θάλασσες με πολύ κρύα νερά και κυρίως σε θάλασσες αμφιβόλου καθαρότητας.

Σε κάθε περίπτωση εμπιστευτείτε τον ιατρό σας πριν φύγετε για τις διακοπές σας!