Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πνευμονίας
There is no translation available.

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη που φλεγμαίνει τους αεροφόρους σάκους των πνευμόνων (κυψελίδες). Οι αεροφόροι σάκοι μπορεί να γεμίσουν με υγρό ή πύον, προκαλώντας συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, ρίγη και δυσκολία στην αναπνοή.


Ποια είναι τα συμπτώματα της πνευμονίας;
Τα συμπτώματα της πνευμονίας μπορεί να ποικίλλουν από τόσο ήπια που μόλις και μετά βίας τα αντιλαμβάνεστε, έως τόσο σοβαρά που απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το πώς αντιδρά το σώμα σας στην πνευμονία εξαρτάται από τον τύπο του μικροβίου που προκαλεί τη λοίμωξη, την ηλικία σας και τη γενική σας υγεία.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της πνευμονίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Βήχας, ο οποίος μπορεί να παράγει πρασινωπή, κίτρινη ή ακόμη και αιματηρή βλέννα
Πυρετός, εφίδρωση και ρίγη που τρέμουν
Δύσπνοια
Γρήγορη, ρηχή αναπνοή
Έντονος ή διαπεραστικός πόνος στο στήθος που επιδεινώνεται όταν αναπνέετε βαθιά ή βήχετε
Απώλεια της όρεξης, χαμηλή ενέργεια και κόπωση
Ναυτία και έμετος, ιδίως σε μικρά παιδιά
Σύγχυση, ιδίως στους ηλικιωμένους
Η βακτηριακή πνευμονία, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή, τείνει να είναι πιο σοβαρή από άλλους τύπους πνευμονίας, με συμπτώματα που απαιτούν ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα της βακτηριακής πνευμονίας μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά ή ξαφνικά. Ο πυρετός είναι πολύ υψηλός, με έντονη εφίδρωση και ταχεία αύξηση της αναπνοής και των σφυγμών. Τα χείλη και τα νύχια μπορεί να έχουν γαλαζωπό χρώμα λόγω της έλλειψης οξυγόνου στο αίμα. Η διανοητική κατάσταση του ασθενούς μπορεί να είναι συγκεχυμένη ή παραληρηματική.
Τα συμπτώματα της ιογενούς πνευμονίας αναπτύσσονται συνήθως σε διάστημα αρκετών ημερών. Τα πρώιμα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της γρίπης: πυρετός, ξηρός βήχας, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος και αδυναμία. Μέσα σε μία ή δύο ημέρες, τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται, με αυξανόμενο βήχα, δύσπνοια και μυϊκό πόνο. Μπορεί να υπάρχει υψηλός πυρετός και μπορεί να υπάρχει γαλανότητα στα χείλη.
Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ορισμένους πληθυσμούς. Τα νεογέννητα και τα βρέφη μπορεί να μην παρουσιάζουν κανένα σημάδι της λοίμωξης. Ή, μπορεί να κάνουν εμετό, να έχουν πυρετό και βήχα ή να φαίνονται ανήσυχα, άρρωστα ή κουρασμένα και χωρίς ενέργεια. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες και τα άτομα που έχουν σοβαρές ασθένειες ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχουν λιγότερα και ηπιότερα συμπτώματα. Μπορεί ακόμη και να έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από την κανονική. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες που πάσχουν από πνευμονία έχουν μερικές φορές ξαφνικές αλλαγές στη νοητική αντίληψη. Για τα άτομα που έχουν ήδη μια χρόνια πνευμονοπάθεια, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν.
Πώς διαγιγνώσκεται η πνευμονία;
Μερικές φορές η διάγνωση της πνευμονίας μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή τα συμπτώματα είναι τόσο ποικίλα και συχνά μοιάζουν πολύ με εκείνα που παρατηρούνται σε ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη. Για να διαγνώσει την πνευμονία και να προσπαθήσει να εντοπίσει το μικρόβιο που προκαλεί την ασθένεια, ο γιατρός σας θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό, θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα διενεργήσει ορισμένες εξετάσεις.

Γενικώς, επειδή πρόκειται για ένα μεταδιδόμενο νόσημα, μπορούμε να προφυλαχθούμε τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής και πρόληψης λοιμώξεων. Μερικοί είναι:

- Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα μας
- Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας
- Πετάμε αμέσως το χαρτομάντιλο με το οποίο σκουπίζουμε τη μύτη μας
- Αν είμαστε άρρωστοι να παραμένουμε στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωσή μας
- Χρήση μάσκας και γαντιών αν υπάρχει ασθενής στο σπίτι
- Καλός αερισμός του χώρου

Ιατρικό ιστορικό
Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματά σας, καθώς και για το πώς και πότε άρχισαν. Για να καταλάβετε αν η λοίμωξή σας προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή μύκητες, μπορεί να σας γίνουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με πιθανές εκθέσεις, όπως:

- Οποιοδήποτε πρόσφατο ταξίδι
- Επαφή με ζώα
- Έκθεση σε άλλα άρρωστα άτομα στο σπίτι, στη δουλειά ή στο σχολείο
- Εάν είχατε πρόσφατα κάποια άλλη ασθένεια

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία, ωστόσο ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν την ευπάθεια στη συγκεκριμένη νόσο. Οι βασικότεροι από αυτούς είναι:

- το κάπνισμα,

- μια πρόσφατη ιογενής αναπνευστική λοίμωξη (κρυολόγημα, λαρυγγίτιδα, γρίπη κ.α.),

- δυσκολία κατάποσης λόγω εγκεφαλικού, άνοιας, Πάρκινσον ή άλλης νευρολογικής πάθησης,

- χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η βρογχεκτασία, η κυστική ίνωση,

- η εγκεφαλική παράλυση,

- ιστορικό σοβαρών παθήσεων όπως καρδιοπάθεια, κίρρωση ήπατος ή διαβήτης,

- πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή πρόσφατος τραυματισμός,

- αδύναμο ανοσοποιητικό.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία, Υπουργείο Υγείας