Πονοκέφαλος & πιθανή Φλεγμονή: Τι μπορεί να συμβαίνει;
There is no translation available.

Ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους, μεταξύ των οποίων μπορεί να περιλαμβάνονται η έλλειψη ύπνου, η κατανάλωση αλκοόλ, η ένταση, η κατανάλωση καφεΐνης, η υποτροπή, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση καπνού, η έκθεση σε έντονο φως, και άλλοι παράγοντες.

Ωστόσο, μια πιθανή φλεγμονή στο σώμα επίσης μπορεί να είναι μια από τις αιτίες πονοκεφάλου.
Οι πιθανές φλεγμονές μπορούν να προκληθούν από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων μολύνσεων, τραυμάτων ή ακόμα και από αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, την κολίτιδα, την εντερίτιδα, την αναπνευστική νόσο, και άλλες παθήσεις.
Η σχέση μεταξύ πονοκεφάλου και φλεγμονής είναι μια πολύπλοκη και διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να είναι υπεύθυνοι για την αλληλεπίδραση αυτών των δύο φαινομένων. Αν και δεν υπάρχει πάντοτε απευθείας συσχέτιση, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στην πονοκέφαλο:
- Φλεγμονή στον εγκέφαλο: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή που σχετίζεται με παθήσεις όπως η εγκεφαλίτιδα ή οι αιμοφόροι φλεγμονώδεις νόσοι μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
- Φλεγμονή στο κεφάλι και τον λαιμό: Η φλεγμονή σε δόντια καθώς και σε άλλες περιοχές του κεφαλιού και του λαιμού, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κεφάλι.
- Φλεγμονή στα αγγεία του εγκεφάλου: Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τους αγγειακούς τοίχους, οδηγώντας σε αλλαγές που ενδέχεται να επηρεάσουν τη ροή του αίματος και να προκαλέσουν πονοκέφαλο.
- Επίπτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα: Σε περιπτώσεις όπου ο οργανισμός βρίσκεται υπό φλεγμονώδεις συνθήκες, όπως μια λοιμώξεις ή μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση, αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τον πόνο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ πονοκεφάλου και φλεγμονής είναι συχνά πολύπλοκη και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της φλεγμονής και τους ατομικούς παράγοντες. Η ιατρική αξιολόγηση είναι σημαντική για να διαπιστωθεί η αιτία του πονοκεφάλου και να ληφθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση.
Πότε χρειάζεται άμεση εκτίμηση ο πονοκέφαλος;
- Πονοκέφαλος με απότομη έναρξη ή σταθερή, προοδευτική επιδείνωση: και στις δύο περιπτώσεις, τα χρονικά πρότυπα εξέλιξης είναι ύποπτα δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας. Ο πονοκέφαλος που εμφανίζεται ξαφνικά, φθάνοντας στη μέγιστη έντασή του εντός δευτερολέπτων ή λίγων λεπτών, θα πρέπει να διερευνάται επειγόντως.
- Νέο είδος πονοκεφάλου ή σημαντική αλλαγή στα χαρακτηριστικά γνωστού πονοκεφάλου: θα πρέπει να αναζητείται ιατρική συμβουλή για κάθε πρωτοεμφανιζόμενο πονοκέφαλο, ειδικά αν η ηλικία των πασχόντων είναι άνω των 50. Ο “χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου” χρήζει επείγουσας εκτίμησης.
- Πονοκέφαλος συνοδευόμενος από πυρετό: αν και πολλές φορές το αίτιο είναι μια ιογενής λοίμωξη ή μια παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα), ο συνδυασμός κεφαλαλγίας και πυρετού ενδέχεται να υποκρύπτει λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα), ειδικά εάν ο πονοκέφαλος είναι έντονος, δεν υποχωρεί με τη λήψη αντιπυρετικών ή συνυπάρχουν επιπρόσθετα συμπτώματα (αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία, ληθαργικότητα, κτλ).
- Εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων: συμπτώματα όπως διπλωπία, βλεφαρόπτωση, θάμβος όρασης, εστιακή μυική αδυναμία, αστάθεια ή σύγχυση, είναι υποδηλωτικά μιας πιθανής δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας. Σημειώνεται ωστόσο ότι, ορισμένα παρατηρούνται και σε πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες: η ημικρανία μπορεί να συνοδεύεται από οπτικές διαταραχές ή μουδιάσματα μικρής διάρκειας (συνιστούν την ημικρανική αύρα), ενώ η αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηρίζεται από βλεφαρόπτωση στην πλευρά της κεφαλής που εντοπίζεται το άλγος.
- Πονοκέφαλος μετά από χτύπημα στο κεφάλι ή στο λαιμό: η μετατραυματική κεφαλαλγία είναι συχνή και συνήθως υφίεται προοδευτικά εντός ημερών ή εβδομάδων από την κάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητείται η ιατρική συμβουλή προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποσκληρίδιου αιματώματος ή αρτηριακού διαχωρισμού.
- Πονοκέφαλος με ορθοστατικά χαρακτηριστικά: η εξάρτηση της κεφαλαλγίας από τη θέση του σώματος υποδηλώνει πιθανές μεταβολές της ενδοκράνιας πίεσης. Η χαμηλή ενδοκράνια πίεση οδηγεί σε πονοκέφαλο που εμφανίζεται (ή επιδεινώνεται σημαντικά) σε όρθια θέση και βελτιώνεται σε οριζόντια θέση. Αντίθετα, ο πονοκέφαλος της αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης τείνει να επιδεινώνεται κατά την κατάκλιση και έχει συνήθως μέγιστη ένταση κατά την αφύπνιση.
- Πονοκέφαλος που εκλύεται από τη σωματική άσκηση, το βήχα ή το σεξ: οι κεφαλαλγίες αυτής της μορφής μπορεί να είναι πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς. Την πρώτη φορά που εμφανίζονται, θα πρέπει να εκτιμώνται άμεσα από νευρολόγο. Σημειώνεται ότι σε άτομα με ιστορικό ημικρανιών, η σωματική άσκηση ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες κρίσεις (νέα επεισόδια του γνωστού πονοκεφάλου). Πηγή κειμένου: https://neyrologos.gr/
Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας!

Θυμήθείτε Algine για την ανακούφιση της μυϊκής δυσκαμψίας & της καταπόνησης!