Πόνος στη μέση και πιθανές αιτίες

Ο πόνος στη μέση ή οσφυαλγία είναι από τις πιο συχνές παθήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του πληθυσμού θα έχει πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Είναι από τις πιο συχνές αιτίες απουσίας από την εργασία και λόγος επίσκεψης στον Ορθοπεδικό.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες;
1. Ξαφνικός τραυματισμός
Μια πτώση, ένα τροχαίο ατύχημα ή ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια της γυμναστικής επιβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό. Ακόμη κι αν ο πόνος στη μέση είναι ήπιος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό έχει τραυματιστεί η σπονδυλική στήλη.

2. Μυϊκοί σπασμοί
Πολύ τεντωμένοι μύες που παραμένουν συρρκνωμένοι

3. Ρήξη ή κήλη δίσκου
4. Παθήσεις αρθρίτιδας, όπως οστεοαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα
5. Λοίμωξη ή πέτρες στα νεφρά
6. Απώλεια βάρους
Η γρήγορη και ανεξήγητη απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ καλό σημάδι. Όταν δε συνδυάζεται με τον πόνο στη μέση, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για όγκο στη σπονδυλική στήλη.
7. Ενδομητρίωση, κύστες ωοθηκών
8. Οστεοπόρωση
Ο αιφνίδιος πόνος που εκδηλώνεται στη μέση μπορεί να υποδεικνύει κάταγμα σε κάποιο σπόνδυλο, συνήθως λόγω πρόσφατου τραυματισμού (π.χ. πτώση), ανύψωσης αντικειμένου μεγάλου βάρους ή ακόμη και έντονου βήχα.

Ποια μπορεί να είναι η αντιμετώπιση;

1. Ανάλογα με τα αίτια του πόνου στη μέση, θα γίνει και η επιλογή ζεστού ή κρύου επιθέματος.
2. Μασάζ με αντιφλεγμονώδεις κρέμες με τοπική δράση ή θερμαντικές κρέμες
3. Αντιφλεγμονώδη & αναλγητικά
4. Φυσικοθεραπεία
Μια εσφαλμένη αντίληψη για τον πόνο στη μέση σας είναι ότι χρειάζεστε ξεκούραση και ότι πρέπει να αποφεύγετε τη δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, η ξεκούραση στο κρεβάτι ΔΕΝ συνιστάται.

Μπορεί να θέλετε να μειώσετε τη δραστηριότητά σας μόνο για τις πρώτες δύο μέρες. Έπειτα, μετά από αυτό, ξεκινήστε αργά τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Μην εκτελείτε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σήκωμα βάρους ή συστροφή της μέσης σας για τις πρώτες 6 εβδομάδες αφού ξεκινήσει ο πόνος.

Μετά από 2 - 3 εβδομάδες, θα πρέπει σταδιακά να ξανά ξεκινήσετε την άσκηση.

Αν ταλαιπωρείστε από έντονους πόνους στη μέση, πρέπει να επισκεφτείτε ορθοπεδικό, ο οποίος θα σας ζητήσει σε πρώτη φάση να κάνετε ακτινογραφία. Αν χρειαστεί, θα ακολουθήσει η αξονική και η μαγνητική.


Αν πονέσετε στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή σας (80%) τώρα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.