6 κοινές αιτίες του πόνου στα πέλματα!

Οκτώ στους δέκα ανθρώπους εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στο πέλμα, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητά τους.


Τα πέλματα απορροφούν τους κραδασμούς σε κάθε μας βήμα, σηκώνοντας 1,5 φορές το σωματικό βάρος μας όταν βαδίζουμε. Επιπλέον, δέχονται πιέσεις από σχεδόν... μισό εκατομμύριο κιλά στη διάρκεια μίας ώρας έντονης άσκησης (π.χ. τρέξιμο). Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, αποτελούνται από 26 οστά, 33 αρθρώσεις και πέντε συνδέσμους, επομένως υπάρχουν πολλές δομές που μπορεί να τραυματισθούν.
Επιπλέον, αποτελούνται από 26 οστά, 33 αρθρώσεις και πέντε συνδέσμους, επομένως υπάρχουν πολλές δομές που μπορεί να τραυματισθούν.
Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες πόνου στα πέλματα;
Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Οφείλεται σε φλεγμονή στην ινώδη ταινία που εκτείνεται σε όλο το πέλμα, ενώνοντας το οστό της πτέρνας με τα δάκτυλα. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει το 10% του πληθυσμού.
Οι πάσχοντες μπορεί να πονάνε σε όλο το πέλμα, αλλά ιδιαίτερα στο εσωτερικό τμήμα της φτέρνας. Ο πόνος είναι πιο συχνός το πρωί και με την έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο, αν και μπορεί να εκδηλωθεί και με απλές δραστηριότητες όπως η βάδιση.
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα:
Εμφανίζεται συχνότερα μετά τα 30 και ιδιαίτερα μεταξύ των 40 και 60 ετών
Είναι συχνότερη σε ηλικιωμένα άτομα και συνοδεύεται από φλεγμονή, δημιουργία ουλών και εκφύλιση της πελματιαίας απονεύρωσης που προκαλούνται από μικροτραυματισμούς της λόγω καταπόνησης
Θεωρείται από πολλούς ειδικούς εκφυλιστική κατάσταση λόγω υπερβολικής καταπόνησης των ποδιών και της ηλικίας
Είναι συχνότερη σε άτομα με παρατεταμένη ορθοστασία, αθλητές, άτομα που βαδίζουν ή τρέχουν σε ανώμαλο έδαφος, διαβητικούς ασθενείς, έγκυες, χορευτές, άτομα με κακή εφαρμογή υποδημάτων (πχ νεοσύλλεκτοι στρατιώτες), παχύσαρκα άτομα (70% των ατόμων που προσβάλλονται είναι παχύσαρκα και ειδικά άτομα με απότομη αύξηση του βάρους) και άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής που βαδίζουν έντονα και απότομα για μικρές περιόδους
Αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα με πολύ ψηλή (κοιλοποδία) ή πολύ χαμηλή καμάρα του ποδιού (πλατυποδία) και μετά τραυματισμούς
Είναι συχνότερη στις γυναίκες
Είναι άγνωστης αιτιολογίας σε κάποιους ασθενείς
Είναι ιδιαίτερα συχνή σε αθλητές που δεν κάνουν επαρκή προθέρμανση ή αποθεραπεία ή έχουν ανεπαρκή διατροφή
Είναι πιο συχνή σε έντονη και παρατεταμένη έσω στροφή του ποδιού (πρηνισμός) όπως στην πλατυποδία και όταν αυξάνει η τάση του αχίλλειου τένοντα όπως σε έντονη σύσπαση των μυών της γάμπας. (Πηγή: https://www.medicafeet.com/ponos-sto-pelma-pou-ofeiletai/)

Μεταταρσαλγία
Συνήθως σχετίζεται με ανατομικά προβλήματα του άκρου πόδα και του αστραγάλου.
Είναι πιο συχνή στα άτομα άνω των 40 ετών, στα παχύσαρκα άτομα, στους πάσχοντες από αρθρίτιδα, σε όσους έχουν βράχυνση του αχιλλείου τένοντα κλπ.

Διάστρεμμα
Το διάστρεμμα στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού αναπτύσσεται έπειτα από βίαιη υπερέκταση του μεγάλου δακτύλου. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως σε αθλητές (π.χ. όταν ένας ποδοσφαιριστής αστοχήσει και αντί να κλωτσήσει τη μπάλα, κλωτσάει με δύναμη το έδαφος).

Ο τραυματισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει ρήξη στον σύνδεσμο που υποστηρίζει την άρθρωση μεταξύ του δακτύλου και του ταρσού. Ο ταρσός (κουντεπιέ) είναι το πάνω τμήμα του άκρου πόδα. Το διάστρεμμα στη βάση του δακτύλου προκαλεί πόνο κατά τη βάδιση και το τρέξιμο, καθώς και μυϊκές κράμπες στο δάκτυλο.

Οπίσθια κνημιαία τενοντίτιδα
Μπορεί να προκληθεί από οξύ τραυματισμό (π.χ. μια πτώση) που θα προκαλέσει ρήξη ή φλεγμονή στον τένοντα του οπίσθιου κνημιαίου μυός.

Ο μυς αυτός εκτείνεται στο εσωτερικό τμήμα της κνήμης και ενώνεται με τα οστά του πέλματος κοντά στην ποδική καμάρα. Ο τένοντας αυτός μπορεί να τραυματιστεί και από την υπερβολική χρήση, π.χ. σε όσους ασχολούνται με μπάσκετ, τένις, ποδόσφαιρο.

Η οπίσθια κνημιαία τενοντίτιδα εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες και στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση. Ο πόνος που προκαλεί γίνεται αισθητός στην εσωτερική πλευρά του πέλματος και στον αστράγαλο, ενώ επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα.

Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα
Εκδηλώνεται όταν συμπιεστεί από οστό ή ιστό το οπίσθιο κνημιαίο νεύρο. Η κατάσταση αυτή είναι αντίστοιχη με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στο χέρι.

Η εμφάνιση του συνδρόμου είναι πιο συχνή στα άτομα με πλατυποδία, στα άτομα με αρθρίτιδα, έπειτα από έναν τραυματισμό (π.χ. διάστρεμμα αστραγάλου), στους πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα (π.χ. διαβήτης) κ.λπ.

Το σύνδρομο του ταρσιαίου σωλήνα προκαλεί πόνο ο οποίος συνήθως γίνεται αισθητός στην εσωτερική πλευρά του αστραγάλου και στο πέλμα. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα καύσου (κάψιμο), «μυρμήγκιασμα» και μούδιασμα του άκρου πόδα ή του αστραγάλου, και από αδυναμία των μυών στο κάτω μέρος του ποδιού και στο μεγάλο δάκτυλο.
Άκανθα πτέρνας
Η άκανθα της πτέρνας είναι οστεόφυτο, μία οστέινη δηλαδή προεκβολή, που από πολλούς ειδικούς θεωρείται ότι δημιουργείται σε σημεία φλεγμονής ή χρόνιου ερεθισμού των τενόντων και απονευρώσεων. Η συχνότερη θέση εμφάνισης της άκανθας είναι η μπροστινή επιφάνεια της πτέρνας στο σημείο που συνδέεται με την πελματιαία απονεύρωση ενώ λιγότερο συχνά μπορεί να αναπτυχθεί στο σημείο που ο αχίλλειος τένοντας συνδέεται με την πτέρνα στο πίσω μέρος του πέλματος.

Η άκανθα της πτέρνας συνυπάρχει σε ποσοστό 50% με την πελματιαία απονευρωσιοπάθεια και όπως δηλώνει και το όνομα της προβάλει σαν ένα αγκάθι στο κάτω μέρος του μπροστινού τμήματος της πτέρνας.

Η άκανθα της πτέρνας μπορεί δυνητικά να προκαλεί πόνο αλλά η πλειοψηφία των ατόμων με άκανθα δεν υποφέρει ποτέ από πόνο στα πέλματα. Η άκανθα της πτέρνας εμφανίζεται περίπου σε έναν στους πέντε ανθρώπους και αρκετά συχνά και στα δύο πόδια. Αν και στο 50% των ατόμων με πόνο στο πέλμα ανευρίσκεται ακτινολογικά άκανθα, ή άκανθα δεν έχει μέχρι σήμερα οριστικά εξακριβωθεί σαν αιτία πόνου στο πέλμα και πολλοί ειδικοί προτείνουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται αίτιο τέτοιου πόνου. Παρ’ όλα αυτά σήμερα υπάρχει σύγχυση για αυτό το θέμα όχι μόνο στο ευρύ κοινό αλλά και μεταξύ των γιατρών. Σύμφωνα με νεότερες απόψεις η άκανθα είναι ένα ακτινολογικό μόνο εύρημα που αναπτύσσεται σαν αντίδραση στον χρόνιο ερεθισμό και καταπόνηση των τενόντων των ποδιών. Ο πόνος στο πέλμα Η χρόνια αυτή καταπόνηση προκαλεί επίσης και την πελματιαία απονευρωσιοπάθεια και τον πόνο στο πέλμα.

Πηγή κειμένου: onmed.gr & medicafeet.com